Finsk festpai

Finsk festpai

Denne retten har vært en festrett i vårt hjem siden jeg fikk oppskriften av min studievenninne Solveig i 1999. Den har siden vært en populær rett til selskapelig lag hjemme hos oss. Kanskje kan denne paien glede deg og dine gjester også?

Dette trenger du
6 porsjoner

Til paideigen
2,5-3 dl siktet hvete eller spelt
200 gram smør
3 dl revet hvitost
½ dl kaldt vann

Til kjøttfyllet
400-500 gr kjøttdeig
1 stor gulløk
2 ss smør
1 strøken ts malt sort pepper
2 fedd hvitløk eller ½ kinesisk hvitløk

Til aspargessausen
1 ss smør
2 ss siktet spelt eller hvete
Ca 450 gram grønn eller hvit asparges (i boks)
2 dl kremfløte (vanlig eller laktosefri)
1 dl revet hvit ost
Salt og pepper

Du trenger også ett egg til å pensle pailokket.

Til salaten
Grønne salatblader av en eller annen sort, for eksempel crispie, hjertesalat, icebergsalat.
Mais
Små tomater, for eksempel plommetomater
Agurk
Balsamikoeddik
Olivenolje

Slik gjør du

Paideigen
Lage helst paideigen minst 2 timer før resten tilberedes. Da får deigen tid til å stivne i kjøleskapet. Om du som meg har en liten tendens til «skal bare gjøre alt mulig først» og må lage deigen lovlig sent, finnes det råd. Legg da paideigen i en plastpose og klem den flat. Putt den så i fryseren. Der trenger den minst 30 minutter for å stivne. Lag kjøttfyllet og aspargessausen i mellomtiden.

Forvarm ovnen til 220 grader

Kjøttfyllet
Skjær løken i små biter, eventuelt bruk foodprosessor til å findele løken. Finhakk 1/2 kinesisk hvitløk eller 2 store fedd hvitløk.

Surr løken og hvitløken i smør inntil løken mykner. Tilsett kjøttdeigen, findel den og gjennomstek den. Krydre med salt og pepper.

Aspargessausen
Hell kraften fra aspargesen ut av glasset/boksen og over i en beholder. Kraften trenges til sausen. Skjær aspargesene i små biter. Smelt smør i en kasserolle og mett det med siktet mel, ca. 2 ss. Bruk en visp. Visp deretter inn aspargeskraften og 2 dl kremfløte. Tilsett osten og aspargesbitene. La sausen koke opp mens du visper forsiktig i sausen. Krydre med litt salt og pepper.

Monter paien
Paideigen skal nå være stivnet. Klem ca 70 % av paideigen ut i paiformen slik at både bunnen og kantene er likt dekket. Bruk siktet mel på hendene. Resten av deigen brukes til å lage et lokk. Klem deigen til lokket ut på et bakepapir som det er drysset litt siktet mel på. Bruk mel på hendene og klem utover til passelig størrelse. Bruk eventuelt kjevle.

Fordel kjøttfyllet i formen og hell deretter over aspargessausen. Bland sammen.

Legg pailokket over paien. Bruk en gaffel til å klemme kantene på bunnen og lokket sammen. Dypp gaffelen i vann mellom hver gang du trykker sammen deigene. Skjær bort overflødig deig. Om det blir deigrester kan du bruke dem til å lage figurer som du kan pynte lokket med. 

Visp sammen et egg og pensle lokket med det. Du trenger ikke hele egget.

Paien settes på rist midt i ovnen og stekes til lokket er gyldent, ca. 30 minutter.

Salat
Paien er svært fet så litt sødme og syre i salaten vil derfor gi en god balanse til retten som helhet. Se vårt forslag over. En blanding med 25% balsamikoeddik og 75 % olivenolje passer godt som dressing.

Da er paien og salaten klar til servering. Og blir det rester, smaker paien minst like godt dagen etter.

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Les her hvordan du med TD-metoden får et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer TD-metoden-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Share on facebook
Del på Facebook
Share on print
Skriv ut siden
Share on email
Send på e-post