TD-metodens brød

Jeg blir fremdeles rent overveldet når jeg ser brødene våre trille omkring i handlekurver i dagligvarebutikkene.  Det var langt i fra det jeg forventet da hele brødhistorien startet i 2014.

Den startet med at jeg hadde en svært syk og sliten klient inne for ernæringsterapi. I kostholdet som skulle gjøre henne friskere, trengte hun et annet brød enn dagligvarebutikkene kunne tilby. Jeg sendte henne hjem med oppskriften på mitt speltbrød, men tenkte i mitt stille sinn at denne slitne kvinnen burde slippe å bake brød selv. Situasjonen var den samme for flere av mine andre klienter.

Jeg hadde 15 minutter ledig før neste avtale og grep spontant telefonen og ringte det lokale bakeriet i min hjemby, Bakeriet AS, Jeg forklarte problemstillingen og spurte om de kunne produsere og selge to av mine brød i én av dagligvarebutikkene i Mo i Rana, slik at de var tilgjengelig for mine klienter.

En entusiastisk salgssjef Tina Østrem tok saken videre til ledelsen og kort tid senere fikk jeg beskjed om at de ønsket å produsere for salg til alle dagligvarebutikken i Mo i Rana, og kanskje også til andre byer. En liten sak var raskt i ferd med å bli en stor.

Nå, noen år senere, er våre brød Spelt med havre og Frøknekkebrød tilgjengelig i alle byer hvor Bakeriet leverer, som er de fleste dagligvarebutikker i Nordland, nord opp til og med Hamarøy. Frøknekkebrødene selges dessuten i nettbutikk til hele landet, også via nettbutikken her på bloggen.

Vi er stolte av å samarbeide med de dyktige entusiastene på Bakeriet og glade for at vi sammen kan bidra til god helse og matglede hos så mange.

Da jeg laget oppskriftene var de ment å dekke mange av mine klienters helsebehov. Samtidig var det viktig at de skulle smake godt. Her forteller jeg litt mer om tanken bak de to brødene.

OM Spelt med havre
Flere helseplager synes hos noen å forverres av hvete i kosten. Erfaringen fra min klinikkpraksis er at det særlig gjelder atopikere og de med fibromyalgi. Jeg har utallige ganger opplevd at om de erstatter hveteprodukter med tilsvarende laget av andre kornsorter, bedres deres helseplager betydelig. Det var deres behov jeg hadde i tankene da oppskriften ble utviklet.

Kornsorten spelt ble et naturlig valg som hovedingrediens i brødet da det har tilsvarende smak og bakeegenskaper som hvete. Siden mange atopikere er barn har jeg  jobbet frem en oppskrift som gir et lyst og lett brød uten frø og hele kjerner, og likevel hovedsakelig består av næringsrikt fullkornsmel. Brødet er dessuten langtidshevet kaldt med svært lite gjær, noe som gjør at næringsstoffene i brødet blir lettere opptakelig. Brødets sammensetning og fremstillingsmetode gjør også brødet lett fordøyelig. Mange gir oss derfor tilbakemeldingen om at brødet er godt for magen. Spelt med havre ser ut som og smaker som et hjemmebakt brød.

Spelt med havre tilhører TD-metodens mager-tallerken

OM Frøknekkebrød 
I kostholdsmetoden jeg har utviklet for vektregulering,  TD-metoden, er måltider som kombinerer mye fett og mye karbohydrater ikke vektreduserende. Om slike måltider spises ofte nok er de tvert i mot vektøkende.

De fleste frøknekkebrødene som finnes i dagligvarehandelen har nettopp denne kombinasjonen av mye fett (fete frø) og mye karbohydrater (korn) og egner seg derfor ikke i en vektreduksjonskost. Jeg utviklet derfor oppskriften til Frøknekkebrød for å gjøre det enklere å finne et knekkebrød med så lite karbohydrater at det kunne brukes i vektreduserende brød måltider med fete pålegg som smør, røkt laks, egg, hvit ost og kjøttpålegg. Karbohydratmengden i Frøknekkebrød er faktisk rekordlave 3,4 gram per 100 gram. Det har også fått sertifikat fra Norsk Cøliakiforening og kan derfor spises av de med Cøliaki.

Frøknekkebrød tilhører TD-metodens fet-tallerken.

Desember 2019 etablerte jeg sammen med mine to gode kollegaer Jessica Grønstad og Marte Jacobsen Åsland firmaet TD-metoden AS. Med det fikk brødserien en dedikert familie som nå jobber for å få brødene ut til hele landet. 

Og med det er brødhistorien kommet så langt. Spennende fortsettelse følger.

Vi i Bakeriet og TD-metoden håper  disse brødene og de kommende produktene i serien kan gi bidra til din matglede og gode helse!

La de små ting bli store i ditt liv!

Trine Dahlmo 🙂

For TD-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Share on facebook
Del på Facebook
Share on print
Skriv ut siden
Share on email
Send på e-post