Er du fruktosefølsom?

Er du fruktosefølsom og sliter med magen din? 

Her får du litt nødhjelp som kan gjøre dagene dine litt bedre.

Plagene hos de fruktose-følsomme:
Luftsmerter er et felles problem for de som sliter med fruktosemalabsorpsjon. Tykktarmen fylles med luft og gir smerter, tarmlyder, stor og oppspilt mage samt store og hyppige luftutslipp hvor lukt oftest er et tilleggsproblem. 

Mange sliter også med diarré, men normalt fast avføring og også forstoppelse kan forekomme ved denne tilstanden. Graden av overfølsomhet er svært ulik fra person til person. Uansett variasjon i symptombildet er luft alltid et problem – som både kan oppleves sosialt pinlig og smertefullt.

De som er fruktosefølsomme har som regel allerede kjennskap til at de trenger å redusere fruktose i kosten. Jeg informerer derfor under om 4 mindre kjente triggere, som dessuten er noen av de som gir størst plager.

Triggere å være oppmerksom på

  • Sukkeralkoholer
  • Invertsukker-/sirup
  • Tørket frukt
  • Honning

På matvarenes innholdsdeklarasjon kan du lese hva de inneholder og slik finne frem til de matvarene som kan trigge symptomer mer enn andre. Ingrediensene er opplistet i synkende rekkefølge slik at det er mest av den ingrediensen som står først, nest mest av den som står som nummer to o.s.v.

Siden du jo ikke kan leve av et unngå-kosthold, kommer jeg med forslag til alternativer. Noen av alternativene er av andre årsaker ikke heldige å spise for mye av. Det tenker jeg dog ikke er relevant i denne sammenhengen. Først av alt er det viktig å finne alternativer som kan gi deg en bedre hverdag, dernest får det være et personlig valg hvordan man ønsker å legge opp sitt totale kosthold.

Sukkeralkoholer
Såkalte sukkerfrie matvarer søtet med sukkeralkoholer kan med selv en liten mengde gi store plager. En bitteliten tyggis, eller en liten pose gummigodter ser så uskyldig ut, men kan altså skape et salig rabalder i tarmene. Jeg har i årenes løp som  Ernæringsterapeut fått tatt del i mine klienters mange historier om ubehag etter inntak av slike matvarer, og det er ingen tvil om at her har vi en av hovedsynderne bak luftplager hos de fruktosefølsomme.

Se etter: Navnet på sukkeralkoholer ender med – ol. Noen hyppig brukte er sorbitol, xylitol og mannitol. Siden disse er såkalt naturlige, kan du finne dem i «sunne» produkter, deriblant energibarer, «sukkerfrie» drops, tyggis og gummigodter, sukkerfri ketchup mv. Sjekk også det du kjøper på helsekostforretninger og på nettsider med «sunn» mat. Det som er sunt for noen trenger ikke å være sunt for alle.

Velg i stedet: Matvarer (yoghurter, energibarer, ketchup mv) og godter søtet med druesukker (glukose). Litt vanlig sukker (sukrose) tåles av de fleste. De kunstige søtstoffene aspartam, acesulfam K mv. plager ikke fruktosefølsomme mager.

Invertsukker, invertsirup
Det vi tenker på som vanlig sukker heter sukrose og består av en del glukose og en del fruktose. De henger sammen som 2 perler på en snor, slik bildet under viser.

Sukker

Når snoren klippes (sukkeret spaltes) frigjøres fruktosemolekylet fra glukosen. Vi har da et nytt produkt som heter invertsukker som inneholder fri glukose og fruktose. Invertsukker kan omdannes til invertsirup. Dette sukkeret/sirupet gir betydelig mer plager for fruktosefølsomme tarmer enn sukker (sukrose).

Se etter: Invertsukker eller invertsirup brukes særlig  av matvareindustrien i kaker, is og skumgodter. Du finner det også i andre søte matvarer, deriblant i laken til hermetisk frukt, noen typer sjokolade og andre godterier.

Velg i stedet: Saftis inneholder som regel ikke invertsirup. Du finner også mange typer sjokolade uten. Kaker du baker selv med farin (vanlig sukker) er et bedre valg enn ferdigkjøpte kaker som ofte inneholder invertsirup.

Tørket frukt
Frukt inneholder varierende mengde fruktose. Når frukten tørkes fjernes vannet og de øvrige innholdsstoffene i frukten konsentreres, deriblant fruktosen. Spiser du tørket frukt er det derfor lett å få i seg mye fruktose.

Se etter: Mange såkalte sunne produkter inneholder tørket frukt, deriblant ulike typer energibarer. Dadler er en populær ingrediens i slike og er særlig fruktoserik.

Velg i stedet: Spis heller litt av den frukten du tåler best eller en sjokolade uten invertsirup.

Det er en del fruktose i all frukt, så mange savner frukt i kostholdet. Om du spiser moderate porsjoner vil frukter som ananas, banan og sitrusfruktene gi mindre luftplager enn mange andre frukter.

Honning
Honning er i vinden som aldri før, noe som har resultert i en markant økning i henvendelser til klinikken min for å få hjelp med mageplager. Honning er ekstremt fruktoserik og topper derfor listen over værstingene som gir tarmplager for de fruktosefølsomme. Honning i teen er derfor ikke så sunt for alle.

Se etter: Honning i energibarer, bakevarer, helsesnacks av ulike varianter

Velg i stedet: Lønnesirup, litt vanlig sukker, druesukker

3-dager
Og om du skulle være så uheldig å få luftplager etter inntak av mer fruktose enn du klarer å fordøye, går det over etter ca. 3 dager med fruktosefattig kost. Når du vet det kan du lettere velge om du skal spise den fruktoseholdige matvaren – av og til er det kanskje greit? Når man vet, er det lettere å velge.

Jeg håper disse tipsene kan være til hjelp i din hverdag.

Jeg ønsker deg en god dag
… og en god helse!

Trine 🙂

For TD-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post