Er ferdigmat farlig? - Trine Dahlmo

Er ferdigmat farlig?

Utsetter vi oss selv og eventuelle barn for helseskader om vi spiser ferdigmat? Eller kan ferdigmat være en del av et helsefremmende kosthold?

Grunnen til at jeg tar opp dette spørsmålet er at jeg i media merker et økt press på at all mat bør lages fra bunnen av.  Når samfunnets krav til å innfri skjerpes, skjer det som alltid skjer; flere opplever å mislykkes i å innfri den nye standarden. Parallelt med de skjerpede sunnhetskravene får vi derfor en epidemisk utbredelse av skyld og nederlagsfølelse, noe jeg som ernæringsterapeut så tydelig merker i mitt møte med mine klienter.

Når det er stor avstand mellom eget kosthold og det ideelle mister mange motet og gir opp drømmen om den gode helsen. Det synes jeg er både trist og unødvendig. 

God helse er mye mer tilgjengelig enn det ofte fremstilles i media!

I min arbeidshverdag møter jeg virkelige mennesker med virkelige liv.  De har med sine erfaringer ettertrykkelig bevist at det ikke er nødvendig å lage alle måltider fra bunnen av for å få en god helse. 

Ferdigkjøpte fiskekaker, posesaus og kjøpebrød kan absolutt være en del av ditt helsefremmende kosthold.

Jeg mener at vi i stedet for å forvente at alle skal begynne å lage alle måltider fra bunnen av, sørger for at  de industribearbeidede matvarene er næringsrike og trygge å spise. Det har både helsemyndighetene og forbrukerne makt til å påvirke. Helsemyndighetene kan regulere hva som er lov å tilsette maten gjennom lovverket mens forbrukerne kan påvirke produsentene ved å bruke sin forbrukermakt. 

Matvareprodsentene ønsker å selge sine produkter og er derfor lydhøre for forbrukernes meninger. Press fra forbrukerne har blant annet fått matvareprodusentene Toro og Stabburet til å fjerne smaksforsterkeren natriumglutamat (E621) i sine produkter.

Du kan bruke din forbrukermakt til å støtte opp om matvarer som er laget av gode råvarer.  Det vi etterspør får vi mer av.

For ordens skyld: Jeg mottar ingen sponsormidler fra matprodusenter.

Mange kvalitetsprodukter
Kjell Petter og jeg har de siste år vært matanmeldere for ABC-nyhetene og smakt og vurdert innhold av en mengde hel- og halvfabrikata.

Vi liker veldig godt å lage mat sammen og lager med glede retter fra bunnen av. Etter våre svært positive oppdagelser som matanmeldere spiser vi nå mer hel- og halvfabrikata . Med så mange gode kvalitetsprodukter å velge i ser vi ingen grunn til å la være. Matvareprodusentenes produkter gjør hverdagen vår enklere de dagene tiden er knapp, vi ikke er inspirerte til å kokkelere eller bare vil hvile på sofaen. Selv ferdige mikroretter, som vi trodde var skikkelig dårlig mat, har blitt en del av vårt kosthold.

For å finne ut om matvarene inneholder gode råvarer eller mange tilsetningsstoffer kan du sjekke innholdsfortegnelsen på matvarens emballasje. Der er  ingrediensene opplistet i synkende rekkefølge slik at det den inneholder mest av står først, nest mest av står som nr. 2 o.s.v. Står det fisk, kjøtt, grønnsaker, egg, smør eller andre ekte og næringsrike matvarer tidlig på listen er det bra. 

Tar du deg noen runder som matdetektiv i butikkene, finner du frem til de ekstra gode produktene.

Om du har lyst til å lese noen av våre matanmeldelser, finner du noen av dem her

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

For Trine Dahlmo-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Share on facebook
Del på Facebook
Share on print
Skriv ut siden
Share on email
Send på e-post