Drømmen om en familie - Trine Dahlmo

Drømmen om en familie

I dagens Dagbladet kan du lese om Julianne, en av mine skjønne klienter, som lyktes med å bli med barn til tross for sin PCOS. Bildet over er av Julianne og det lille mirakelet Aurora Linnea. Ved å dele sin historie i nasjonale media ønsker Julianne å gi håp til alle de med PCOS som drømmer om å skape en familie.

Historien ble første gang publisert 1. februar 2018

Innlegget finner du i sin helhet her: JulianneDagbladet.

Som ernæringsterapeut med en travel klinikkpraksis i over 20 år har jeg vært så heldig å få bidra til flere slike søte små mirakler i min hjemby. Å åpne tekstmeldinger fra nybakte foreldre, lese deres glade ord og se bilde av det nyfødte nurket er en fantastisk opplevelse. Slike øyeblikk motiverer meg til innsats – hva mer kan jeg gjøre for at flere kan få denne muligheten?

Hva er PCOS?
Disse fire bokstavene står for polycystisk ovariesyndrom og er en hormonubalanse med bla. forhøyet nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron og for lavt nivå av det kvinnelige hormonet progesteron. Ubalansen fører til cyster på eggstokkene samt manglende eggløsning og sjeldne og uregelmessige menstruasjoner. Tilstanden er en vanlig årsak til barnløshet. PCOS er nært knyttet til insulinresistens med økt  forekomst av overvekt, type 2 diabetes og kolesterolubalanser.

Behandling av PCOS
Det offentlige helsevesenet tilbyr legemiddelbehandling for å stimulere eggløsningen, og eventuelt i tillegg også inseminering (sædceller settes direkte inn i livmoren). Behandlingen øker sjansene for graviditet. Mange med PCOS er overvektige, og rådes til å gå ned i vekt. Rådet gis fordi erfaring viser at vektreduksjon hos kvinner med PCOS øker sjansene for graviditet.

På nettsiden til norsk helseinformatikk kan du lese følgende antatte årsakssammenheng:

… mer fettvev øker indirekte produksjonen av mannlige kjønnshormoner. Pasienter med denne tilstanden har også ofte et unormalt høyt nivå av insulin (diabetes type 2), noe som også stimulerer produksjonen av mannlige kjønnshormon. 

Min erfaring og vurdering
jeg tror ikke at overvekten er årsaken til tilstanden. Om fettvevet var den utløsende årsaken til kjønnshormonubalansen, burde flere slite med PCOS og barnløshet. De fleste av mine klienter med PCOS har vært overvektige ja, men ikke veldig overvektige (BMI 30-35). Mange med mye større overvekt har en god kjønnshormonbalanse, ingen cyster på eggstokkene og blir gravide uten problemer. Jeg har også hatt svært slanke klienter med PCOS. Jeg sliter med å se logikken i at overvekten er den utløsende årsaken.

Jeg tror at disse kvinnene har en redusert toleranse for karbohydrater, slik at de med et karbohydratrikt kosthold lettere får forhøyet blodsukker, med kjønnshormonubalanser som følge. Fettlagringshormonet insulin øker når blodsukkeret er høyt, og kvinnen legger lettere på seg, får økt forekomst av kolesterolubalanser og type 2 diabetes. De av mine svært slanke klienter med PCOS har ikke forhøyet langtidsblodsukker men har sterke symptomer på ustabilt blodsukker med blodsukkerfall som gir stort ubehag.

For å få ned og/eller stabilisere blodsukkeret må man nødvendigvis redusere karbohydratmengden i kostholdet. Å senke et forhøyet blodsukker er en strategi som helsevesenet allerede benytter ved PCOS. Det gis da det blodsukkersenkende legemiddelet Metformin, som bidrar til at menstruasjonen normaliseres og sjansene for å bli gravid øker.

Et karbohydratredusert kosthold vil ha den samme effekten. Man trenger ikke å følge et strikt lavkarbokosthold, men fjerne søtsaker og forøvrig moderere inntaket av øvrige karbohydratrike matvarer. Samtidig økes matinntaket fra fete- og proteinrike matvarer.

Det offentlige helsevesenets erfaring med at fettfattige og kaloribegrensede dietter øker sjansene for graviditet trenger ikke nødvendigvis å skyldes diettens vektreduksjonseffekt. Slike dietter innebærer jo også at svært karbohydratrike matvarer som brus, kaker, kjeks og godterier utelukkes. Når karbohydratene på også slike dietter reduseres, vil nødvendigvis blodsukkeret og insulinet reduseres og kjønnshormonbalansen bedres.

De fleste dietter innebærer i realiteten en reduksjon i karbohydratinntaket og vil derfor påvirke hormonbalansen positivt. Da er det kanskje ikke nødvendig å samtidig redusere kalori- og fettinntaket?

Vi fagpersoner er enige i at en reduksjon av blodsukkeret vil påvirke kjønnshormonene positivt, og øke sjansen for at to kan bli tre. Det vi per nå ikke er enige i, er hva som er den beste fremgangsmåten for å få denne effekten.

Min grunnleggende filosofi som ernæringsterapeut er at det er viktig å ikke begrense kostholdet mer en absolutt nødvendig for å få den effekten som ønskes. Min erfaring med kostholdsbehandling av barnløshet grunnet PCOS er at et blodsukkerstabiliserende kosthold kraftig bedrer kjønnshormonbalansen. Det er absolutt mulig p spise seg mett og også velge både karbohydratrike og fete matvarer.

Om det i tillegg ønskes vektreduksjon kan både fett og karbohydrater spises, men ikke i samme måltid. Hvordan du kan følge en slik bred vei til en lavere vekt, er beskrevet i min bok  Lettere, slank med fornuft, utgitt av Cappelen Damm.

Overvekt er slik jeg ser det ikke årsaken til at kvinner får PCOS. Jeg erfarer også i min klinikkpraksis at det er mulig å spise seg fri fra sin hormonubalanse ved å spise seg god og mett, og beholde både fet og karbohydratrik mat i kostholdet. Ingen rigide dietter eller sultekurer er nødvendig!

Du kan lese intervjuet av Julianne og meg i Dagbladet JulianneDagbladet

Vi ønsker deg gode dager og en god helse

Julianne og Trine 🙂

For Trine Dahlmo-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Share on facebook
Del på Facebook
Share on print
Skriv ut siden
Share on email
Send på e-post