Kveite med aïoli

Dette friske kveitemåltidet passer like godt som en lukseriøs hverdagsrett som til festmat. Til hverdags kan du eventuelt droppe rekene og rekesjyen. Lettlaget og veldig, veldig godt.

Dette trenger du
Til 2 personer

Ferdig kjøpt aioli, eller lag aïolien selv. Oppskriften finner du her på nettsiden.
Ca 20 reker
1 rød paprika
Olivenolje
2 dl hvitvin, eventuelt 1,5 dl
Salatgrønnsaker, vi valgte:
– Crispysalat
– Rødløk
– Tomater
– Agurk
Ca. 300 g kveitefileter til hver. 
Smør
Salt
Grovkvernet pepper
2 dl hvitvin 

Slik gjør du det
Lag aiolien om du ikke har kjøpt ferdig.

Rens rekene. Ta vare på rekeskallene, de blir det saus av.

Skjær en stor bit paprika til hver og legg i en liten ildfast form. Risle over olivenolje.

Lag salaten og sett den kaldt

Om du har kveite med bein, skjær ut filetene. Putt gjerne kveiteavskjæret i fryseren, så har du gode ingredienser til en dag du vil koke fiskekraft.

Nå har du en ryddig start og kan gjøre ferdig retten.

Stek fisken
Smelt smør i en steikepakke. Kvern over salt og pepper. Vi liker  ha ganske godt med pepper på kveiten. Velg det du liker. Legg fiskefiletene med den krydrede siden ned i stekepannen. Krydre tilsvarende på oversiden. La kveitefiletene steke på moderat varme til de har fått steikeskorpe, ca. 5-10 minutter. Snu filetene og steik videre. For å finne ut om kveiten er ferdig stekt; Bruk en skarp kniv og dytt forsiktig  fiskeflakene en plass på kveiten fra hverandre. Da ser du om fisken er gjennomstekt eller ikke. Om den er nesten ferdig, kan du slå av stekeplaten og la fisken gjøre seg ferdig på ettervarmen.

Rekesjy
Mens kveiten steker kan du lage rekesjyen. Smelt 1 stor ss smør i en kasserolle. Tilsett rekeskallene og la dem koke litt i smøret. Tilsett 1,5 dl hvitvin og la det hele koke ca. 5 minutter på høy varme.

Ta fisken ut av steikepanna og  hell 1/2 dl hvitvin i stekepannen og visp den sammen med stekesjyen. Hell sjyen over i kasserollen og kok rekeskallene litt til i væsken. Når du er fornøyd med konsistensen, sil vekk rekeskallene og vipps har du en deilig rekesjy.

Har du kokt rekeskallene for lenge, er det lite sjy igjen. Tilsett i så fall mer vin, eventuelt vann og sitronsaft.

Grillet paprika
Sett ildfastformen med paprika på øverste rille i steikovnen og grill dem på maks varme til de får litt sorte prikker på skallet.

Server og nyt!

Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Her kan du lese hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer Trine Dahlmo inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Share on facebook
Del på Facebook
Share on print
Skriv ut siden
Share on email
Send på e-post