Kyllinggrateng med lokk - Trine Dahlmo

Kyllinggrateng med lokk

Inspirasjonen til denne retten er en fransk kyllingrett kalt Kylling parmentier. Parmentier er en fellesbetegnelse for retter som består av potetstappe og oppdelt kjøtt. Vi har laget vår egen vri med sellerirotlokk. Den er en komplett rett i seg selv og kan serveres uten tilbehør.

Om du ønsker en spennende vri, kan du servere den med en god bunt basilikumblader. Mmmm, kjempegodt!

Retten er full av deilige smaker  vi håper kan glede deg! 

Du trenger
6 porsjoner

1 kg sellerirot
Smør
1 dl kremfløte
Salt og pepper
4 eggeplommer
8 små sjalottløk
3 gulrøtter
2 stilker stangselleri
2 store fedd hvitløk
1,5 dl hvitvin
5 ss passata
4 store godt modne tomater
3,5 dl vann
4 ss kyllingfond
600 g kokt/lettstekt kyllingkjøtt. Bruk gjerne ferdigpakker med ukrydret salatkylling uten skinn
16 sorte oliven uten stein
2 ss finhakket bladpersille
50 g revet hvit ost, f.eks modnet jarlsberg

Slik gjør du
Forvarm steikovnen til 180 grader.

Lag sellerirottopping
Skrell selleriroten og den del den opp i mindre terninger. Ha dem over i en kasserolle og dekk dem med vann. Kok dem møre. Vannet og selleriroten has over i et dørslag slik at vannet får renne bort. Sett dørslaget med selleriroten i kasserollen uten varme, og la dem stå en god stund og tørke. Mens de tørker kan du starte med fyllet.

Selleriroten has i en tørr kasserolle. Kasserollen skal ikke varmes. Tilsett 30 g smør, 1 dl kremfløte og ca. 1 strøken ts salt og pepper. Blend sammen med stavmikser. Pisk inn 4 eggeplommer.

Lag fyllet
Skrell 8 små sjalottløk og del dem i 2 og ha dem i en skål. Skrell 3 gulrøtter og stangsellerien, del dem opp i små terninger, og legg dem i den samme skålen som sjalottløken. Skrell og finhakk hvitløken og legg den i egen skål. Skjær tomaten opp i terninger og legg dem i annen skål. 

Smelt 2 ss. smør i en stekepanne. Tilsett charlottløk, gulrøtter og selleristilkene. Stek dem myke. Tilsett hvitløken og 1,5 dl hvitvin. Grønnskansrøren skal nå koke på såpass høy varme at væsken bobler. Da fordamper væsken, det tar ca. 3 minutter. Tilsett 5 ss passata, tomatene, vann og kyllingfond. Rør sammen. Kok grønnsaksmassen til den tykner, ca. 15 minutter.

Del oliven i 2 og finhakk bladpersillen. Vend kyllingen, oliven og bladpersillen i grønnsaksrøren. Tilsett ca. 1 strøken ts salt og ½ ts pepper. 

Hell fyllet i en ildfastform ca. 22 x 30 cm. Legg deretter over sellerirottoppingen. Fordelt det jevnt slik at det danner et lokk. Dryss over ca. 50 gram revet ost.

Stek retten på rist midt i ovnen til osten er gylden, ca. 45 minutter. La den hvile ca. 10 minutter før den serveres.

Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Her kan du lese om hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer Trine Dahlmo inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Share on facebook
Del på Facebook
Share on print
Skriv ut siden
Share on email
Send på e-post