Nasjonal brødserie - Trine Dahlmo

Nasjonal brødserie

Hvem skulle vel visst at brødoppskriften jeg i 2003 laget til mine klienter ble starten på en nasjonal brødserie, og dermed satte fart i min mangeårige jobb med å gjøre trivsel og helse mer tilgjengelig i samfunnet.

Mormors brød
Som ernæringsterapeut er det min jobb å hjelpe mine klienter med å ha et kosthold som ivaretar deres helse. Like viktig er det å bidra til at kostholdet ivaretar matglede og mestring. Gode brødskiver med godt pålegg er en mattradisjon mange verdsetter og ønsker å ha med i sin hverdagskost.

Den tradisjonelle brødskiva er laget av hvete, en kornsort de fleste heldigvis tåler. Noen kan imidlertid få en betydelige bedring av sine helseplager om de i stedet bruker andre kornsorter. Da jeg i 2003 så behovet for et alternativ til hvetebrød, fantes det ikke et slikt brød i dagligvarebutikken. En god brødoppskrift ble løsningen.

Siden spelt har tilsvarende bakeegenskaper og smaker likt hvete, var dette urkornet et naturlig valg i et hvetefritt brød. Inspirasjonen til brødets smak og konsistens kom fra deilige barndomsminner fra sommerferier hos mormor i det nedlagte gårdsbruket utenfor Ballangen.

Når mormor stekte brød i den velbrukte vedovnen lokket de deilige duftene av fersk bakst  meg og søskenbarna mine til kjøkkenet. Med ivrige barnehender tok vi imot tykke skiver av dampende ferskt brød med smør og hjemmeplukket tyttebærsyltetøy, sprang ut på trammen og nøt de gode skivene i solskinnet  (i barndommens beste minner er det alltid sol 🙂 ).

Bilde: Mormor og søskenbarna mine. Jeg er den minste jenta i midten med bunad.

Mormors brød var det beste jeg visste, grovt men likevel lyst og lett, og når vi skjærte i brødet spratt det flak av den sprø skorpa. Mamma brakte mormors brødoppskrift hjem til sin familie og jeg tok den videre til min. 

Trines løvebrød
Med utgangspunkt i mormors gode hvetebrød begynte jeg å eksperimentere med oppskriften. Jeg ønsket å få brødet så grovt som mulig samtidig som det skulle fremstå lyst, luftig og saftig – likt mormors brød.  Jeg ønsket også at brøddeigen skulle langtidsheve med lite gjær da jeg hadde hørt at det kunne øke opptakeligheten av nærinsstoffene i brødet og gjøre det lettere å fordøye. Da gjensto det bare et morsomt navn som kunne appellere til de yngste av mine klienter  – og med det var Trines løvebrød skapt. 

Bilde: Meg med den originale oppskriften på Trines løvebrød

Oppskriften havnet i mange hjem og har vært kilde til mange fine bakestunder, gode matopplevelser og bedre helse i Nordland. Fra 2014  har de dyktige bakerne på Bakeriet AS laget brødet Spelt med havre på min oppskrift og solgt det i dagligvarebutikkene i Nordland. Fra 16. februar 2021 kommer Grovt speltbrød, i alle Coop butikker i Nordland og Trøndelag, på min originale oppskrift av de trivelige bakerne på Goman.   

Bilde: De trivelige bakerne på Goman i Trondheim, med nybakte Grovt speltbrød

Et brød tiltenkt noen få av mine klienter er nå iferd med å nå stadig flere i landet. 

Frøknekkebrød
Oppskriften på Frøknekkebrød var tiltenkt de av mine klienter og kursdeltakere som fulgte Trine Dahlmo-metoden for å  gå ned i vekt. 

De fleste frøknekkebrød som fås i dagligvarebutikkene inneholder både karbohydratrike korn og fete frø, en kombinasjon jeg mener er uegnet til vektreduksjon. Jeg ønsket derfor å tilby mine klienter en oppskrift uten denne kombinasjonen av både mye fett og mye karbohydrater. Resultatet ble Frøknekkebrød som er bakt uten korn, og er sprøtt og godt.

Når du følger Trine Dahlmo-metoden for å gå  ned i vekt kan du spise både karbohydratrike- og fete måltider. Brødmåltidene kan for eksempel være et hvete- eller speltbrød med magert godt pålegg eller et lavkarbobrød med fetere pålegg. Et frøknekkebrødet er et godt lavkarboalternativ til knekkebrød når man ønsker fetere pålegg som vist i bildet under

Etter at metoden i 2018 ble lansert i boken Lettere og det fra 2021 ble mulig å delta på Trine Dahlmo-kurs flere steder i landet, har vi fått stadig flere forespørsler om å få frøknekkebrødet ut til alle landets butikker. Nå kan vi innfri det ønsket  

Fra 2. mars finner du Frøknekkebrød med kun 3,0 gram karbo i alle Norges Coop-butikker. 

Kanskje Norges laveste på karbo?

Trivsel og helse – med enkle grep
I over 20 år har jeg hatt den store gleden av å følge mine skjønne klienter på deres unike og ulike livsstilsreiser. Å få ta del i deres drømmer, utfordringer og seiere har vært en stor gave i livet. Erfaringene har gjort meg til en sterk motstander av den smale sti og glødende forkjemper for den brede vei. 

Sammen med mine klienter har jeg utviklet kostholdsmetoder som med enkle grep kan bedre mange helseplager. 

Målet med mitt yrkesliv er å bidra til at flere kan skape seg friskere og lettere liv uten unødvendig strenge dietter. Jeg vet med all min erfaring at vanlig mat gjør jobben!

I min satsning har jeg først og fremst med meg mine fine klienter over mange år. Med oss har vi bokforlag Cappelen Damm, et voksende nasjonalt fagteam av kursholdere, mine medeiere i TD-metoden AS Marte og Jessica, og nå de trivelige og dyktige folkene hos Goman og Coop Norge.  Med disse dedikerte fine folkene i ryggen får min livsdrøm vinger. 

Vi håper at vi med vårt gode samarbeid kan bidra til enkle mathverdager og god helse til mange!

Trine 🙂
og alle de gode hjelperne

Du kan lese om Trine Dahlmo-metoden her

For mer Trine Dahlmo inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Share on facebook
Del på Facebook
Share on print
Skriv ut siden
Share on email
Send på e-post