Søk

Vintergryte med dumplings

Dette er en varmende gryte med kraftie smaker for kalde vinterdager. Du kan lage kun gryten eller i tillegg  dumplings av sellerirot. Disse er i konsistens som en fast potetstappe og smaken er rik og fyldig.

Det tar noe tid å lage denne gryten, og passer fint som trivelig gjøremål en fridag.

Du trenger:

Til dumplings
150 g sellerirot
1 dl olivenolje
120 g mandelmel
1 ts bakepulver
1 ts tørket timian
2 ss vann
1 ts salt
½ ts pepper

Til gryten
750 g høyrygg (trimmet)
25 g smør til steking
2 gulløk 
2 fedd hvitløk
5 dl kjøttbuljong (500 ml vann med 3 ss oksefond)
1,5 dl rødvin
2 laurbærblad
2 ss tørket timian
2 ss tørket mejram (evt. estragon)
1 ts balsamicoeddik
175 g stjerneløk
150 g selleristang
150 g gulrot
200 g kålrabi
salt og pepper

Slik gjør du

Dumplings
Skrell og skjær selleriroten opp i små terninger og kok til de er møre. Hell ut kokevannet og bruk stavmikser til å lage stappe av selleriroten.

Ha stappen over i en bakebolle og bland inn olje, mandelmel, bakepulver, timian, vann, salt og pepper. Bland godt sammen og farsen stå tildekket.

Gryten
Bruk gjerne en lav ildfast gryte.

Fjern sener fra kjøttet og del det trimmede kjøttet i grytebiter (2 x 2 cm). Varm opp en stekepanne og brun kjøttet i tre porsjoner. Ha over i gryten.

Skrell og skjær løken i små biter. La løken få surre i stekepannen til den mykner. La finhakket hvitløk få surre med. Ha løken over i gryten.

Sett temperaturen på kokeplaten på middels varme. Tilsett kjøttbuljongen, rødvin, laurbærblad, timian, mejram og balsamicoeddik. La det hele koke under lokk i 2 timer. 

Forvarm stekeovn til 190 grader.

Rensk stjerneløken og legg dem hele i gryten.

Skrell og del selleristang, gulrot og kålrabi i passende terninger (2 x 2 cm) og ha dem over i gryten. Kok under lokk til grønnsakene er møre. (kjenn etter med en spiss kniv som denne går gjennom grønnsaksbit) . Kjøttet skal også føles mørt når man trykker det opp mot gryteveggen. Smak til med salt og pepper og rør rundt. Ta ut laurbærblad.

Bruk nå en spiseskje dyppet i vann og form dumplings-blandingen til en baller  og legg dem på toppen av gryten. Sett gryten uten lokk inn i stekeovnen og stek i ca. 40 minutter.

Server og nyt de deilige smakene!

Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Her kan du lese om hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer Trine Dahlmo inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post