Søk

66 kilo lettere

66 kilo lettere

Nå er det snart ett år siden jeg møtte Per Arne første gang. På dette året har han gjort den utrolige bragden å gå ned snart 70 kilo. Den tungsindige syke mannen på 178 kilo som knapt klarte å gå opp trappa til klinikken er forvandlet til en sprek, frisk og  humørfylt mann på rekordtid.

Vendepunktet kom da arbeidsgiveren hans kalte han inn til et møte. Per Arne visste at han ikke klarte å prestere på jobben slik som før og forteller at han ofte sovnet i kontorstolen. Han forteller videre: Jeg trodde jeg skulle gå fra det møtet uten jobb, men der tok jeg heldigvis grundig feil. I møtet snudde arbeidsgiveren PC-skjermen mot meg og viste meg bilde av deg og sa.

«Vi vil at ho her skal hjelpe deg på beina” De tilbød seg å dekke timene hos deg og gi meg ett års fritt fra jobben for å bli frisk. 

Per Arne grep takknemlig muligheten og få dager senere møtte jeg den herlige fyren fra Lovund og vi la sammen en plan, og den har han fulgt.

Her har Per Arne gått ned 10 kilo, vi er igang…

Kosten
Per Arne lærte seg raskt TD-metoden og la til rette for å gjøre det enkelt å følge kostholdet. Han sorterte matvarene i fargerike kurver i kjøleskapet, godterier ble erstattet med frukt og brus med vann. Han ryddet kjøleskapet og puttet inn kun slikt som var bra og sa “Jeg kan ikke gå på en smell, for det er ikke noe ekstra der”. Siden han er den typen som trives best med å spise det samme de fleste måltider, ble kosten enkel å følge når rutinene først var etablert. 

TD-metoden ga han muligheten til å velge både fete måltider (fet-tallerken) og karbohydratrike måltider (mager-tallerken), og også ferdigmat. Han kunne også velge om han ville spise 3, 4 eller 5 måltider om dagen, eventuelt variere dag for dag.

Etter litt innledende testing av hva han trivdes best med valgte han et kosthold med 5 måltider per dag
– 2 måltider med brød eller knekkebrød med rikelig magert og proteinrikt pålegg
– 1 varmt måltid, ofte en ferdigrett  eller for eksempel koteletter eller fiskepinner med tilbehør
– 2 måltider med frukt

Kartleggingen hos meg viste at Per Arne skårer mot Bondetypen på kroppstypeskalaen, noe som betyr at han har en svært god toleranse for karbohydrater. Han kunne derfor gå effektivt ned i vekt og bedre sine helseplager med et ganske karbohydratrikt kosthold.

Fysisk aktivitet
Arbeidsgiveren fikk Per Arne til å komme i gang med sin livsstilsendring og jeg viste han retningen. Den aller viktigste i Team Per Arne ble likevel Lanzelot – En herlig hårete liten fyr som med store bedende øyne har lokket Per Arne ut på tur flere timer hver eneste dag. 

I juni i fjor var Per Arne helt utkjørt etter en rusletur på 150 meter. Nå går han flere mil i uken og storkoser seg i vakker Nordnorsk natur. Han sier ofte Naturen er terapi!

Kosten har nok hjulpet Per Arne ned 4 kilo i måneden, mens resten av vektreduksjonen kommer av at han har økt sin fysiske aktivitet så drastisk. De færreste er motiverte til å være så fysisk aktiv som Per Arne, men for han har det vært motsatt. Siden han i ungdommen var en sprek og aktiv kar, ble den fysiske aktiviteten tvert imot noe han lengtet tilbake til. Jo mer aktiv han ble jo mer motivert ble han til å også til å spise bra.

Drømmer som blir virkelige
Han startet sin snuoperasjon på 178,5 kilo, og er 1 år senere 112,5, 66 kilo lettere. Målet er å bli 85 – 90 kilo. Det målet når han nok før året er omme, kjenner jeg han rett.

Per Arne er nå tilbake i full jobb, trapper nå ned på blodtrykksmedisinen i samråd med sin fastlege og trenger ikke lenger oksygentilførsel for å puste godt om natta.

Han forteller

I fjor hadde jeg like mange drømmer som nå, men jeg visste at de ikke var realistiske. Jeg ble bare deprimert av dem. Jeg skaffet meg båt men måtte bare si til meg selv – Du er nesten 180 kilo Per Arne. Du klarer ikke å gå inn og ut av båten. Drømmene var likevel så gode og jeg ville ikke legge dem i fra meg.

I år skal jeg gå til Rabottytta, gå på svartisen, dra på telttur og ro på havet. Når jeg i fjor høst begynte å tro at drømmene kunne bli virkelig begynte jeg å kjøpe inn turutstyr. Primus, sovepose, liggeunderlag, kniv og øks. Jeg var så klar for  å komme i mål og tenkte: Jeg skal ha alt klart til sommeren slik at jeg bare kan pakke sekken og dra på tur. Jeg har pakket ut soveposen mange ganger og jeg går og pusser og gnur på båten. Jeg gleder meg som en unge.

Livet er så kort og jeg vil ikke kaste det bort med å være fengslet i min egen kropp.

I de siste samtalen våre har Per Arne fortalt at han har så lyst til å hjelpe andre til å nå sin livsstilsdrøm. Vi håper han med dette blogginnlegget kan gi mange håp om at selv det umulige kan bli mulig.

Per Arne sier:

Ta det første skrittet, så er du igang!

Vi heier på deg
Per Arne, Lanzelot og Trine 🙂

For TD-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post