Søk

Såre kvinneunderliv

Såre kvinneunderliv

Jeg har i det siste fundert på hvor vanlig det er at mine kvinnelige klienter plages med sårhet i underlivet, og samtidig hvor sjeldent det er at de kommer for å få hjelp med akkurat det. De kommer oftest for noe helt annet, og tilstanden avdekkes kun fordi jeg på  kartleggingstimen alltid spør om hvordan det står til med hud og slimhinner.

Min klient blir alltid lettet over at vi kan snakke om situasjonen, deriblant om de begrensningene og det ubehaget tilstanden medfører. Såre slimhinner i underlivet gir daglig ubehag og hos noen gir det også smerter. Parforholdet og sexlivet lider oftest også på grunn av kvinnens plager.

Tilstanden kan oftest bedres med svært enkle tiltak og jeg har derfor i årenes løp sendt svært mange kvinner hjem med tiltaksplan for sårt underliv. Jeg vet hvor mye det har betydd for mine klienter å bli kvitt disse plagene, og ønsker med denne selvhjelpsguiden å hjelpe flere kvinner med å få en bedre hverdag.

Årsak først
Det er flere årsaker til sårt underliv, og de vanligste jeg møter er.

  • Du er i «overgangsalderen» og har fått tørre slimhinner etter det.
  • Du har et generelt hud- og slimhinneproblem med tørre øynene, tørr hud, såre og tørre slimhinner i underlivet, tørr hodebunn, og så videre. De fleste med disse plagene er atopikere.
  • Du har en sykdom hvor såre/tørre slimhinner er en del av symptombildet

Tiltak deretter

Fastlegen først
Start alltid med å kontakte din fastlege for å avdekke om det er noe han/hun kan hjelpe deg med. Fastlegen vil vurdere om det foreligger sykdommer eller tilstander som gir tørre og/eller såre slimhinner. Eventuelt henvises du til gynekolog eller hudlege. Om årsaken for eksempel er at du er kommet i «overgangsalderen», kan din lege foreslå lokal vaginal østrogenbehandling i form av stikkpiller. Mine kvinnelige klienter forteller at disse er til svært stor hjelp. Det finnes også andre tilstander din fastlege kan avdekke som påvirker slimhinnene i underlivet.

Hud- og slimhinneoppbyggende kosttilskudd
Om du har et generelt hud- og slimhinneproblem, og kanskje er atopier, vil som regel en kur med hud- og slimhinneoppbyggende kosttilskudd hjelpe betydelig. Ta kontakt med en terapeut der du bor og be om hjelp med å skreddersy et kosttilskuddsprogram for deg.

Om du er terapeut er hjertelig velkommen til å ta kontakt for kollegial veiledning. Mine hud- og slimhinneoppbyggende kurer pleier som regel å bestå av terapeutiske doser av kisel , C-vitaminer og betakaroten.

Olje – Underlivets velsignelse
Sexslivet lider naturlig nok om kvinnen er sår i underlivet. Uansett hvilke andre tiltak som er mulig å iverksette for å bedre tilstanden, vil følgende råd alltid hjelpe.

Olivenolje er ikke bare velegnet til matlaging, den kan også være kvinneunderlivets beste venn når det er et ønske om å ivareta sexlivet (med eller uten partner). Når vi ser bort fra den yre og kåte perioden hvor man er stormforelsket og saftene formelig bobler over, vil det være positivt for alle  å gi seg selv litt hjelp med fuktigheten ved samleie. Er man i utgangspunktet sår i underlivet kan et slikt tiltak være avgjørende for om et sexsliv i det hele tatt er gjennomførbart.

I denne sammenhengen er det vesentlig å få avlivet en svært seiglivet myte. Illusjonen om at kvinnens skjede skal flomme over av fuktige sekreter bare man ser kvinnen dypt inn i øynene er en illusjon fra pornofilmindustrien, så glem det. Det finnes dessuten lite sekresjonskjertler rundt klitoris og skjedeinngangen, så en liten skvett olje utenpå kjønnsleppene vil gi samleiet en hyggelig start, uansett om man har såre slimhinner eller ikke.

Kvinner trenger dessuten ofte litt mer tid enn menn for å tenne, så jeg oppfordrer alle partnere (kvinner eller menn) til å gjøre en innsats for at kjæresten får god tid til oppvarming før et eventuelt samleie. DA kommer fukten som sammen med oljen vil bidra til å skåne de sarte slimhinnene – og gjøre det hele til en hyggelig opplevelse som gir mersmak for begge.

Er du generelt sår i underlivet, kan du smøre underlivet med en liten skvett olivenolje etter dusjen – det er god underlivshygiene.

Hjelp til dine medsøstre
Jeg vet hvor mange kvinner som sliter med sårt underliv og inviterer deg derfor til å hjelpe dine medsøstre ved å dele denne selvhjelpsguiden.
Kanskje havner den på FB-siden til en kvinne som trenger den.

Og med det ønsker jeg alle kvinner et robust og friskt underliv

Trine 🙂

For mer Trine Dahlmo inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post