Søk

Aïoli

Aïoli

Mange forteller meg at de har så lyst til å lage aïoli, men ikke får det til. Vi har funnet en svært enkel måte å lage aïoli på som vi her deler med deg. Med denne oppskriften svinger du med letthet opp en aïoli på noen få minutter. Oppskriften er godt illustrert med bilder – Denne får du til.

Dette trenger du
3 eggeplommer
1-2 fedd hvitløk
Extra virgin olivenolje
Nøytral olje, for eksempel Vita hjertegod eller solsikkeolje.
Saften av 1 sitron
Salt
Pepper

Noen ord om valg av olje:
Helsemessig ville vi ha foretrukket å lage aïoli av kun olivenolje, men da synes vi at smaken på aïolien blir for stram. Vi bruker derfor en blanding av extra virgin olivenolje og en smaksnøytral olje i et blandingsforhold på omtrentlig 50/50 . Blandingsforholdet avhenger av hvor sterk smak det er på olivenoljen. Solsikkeolje og Vita hjertegod er rimelige og velsmakende alternativer. Et mer kostbart alternativ for de spesielt interesserte er druekjerneolje (Grapesees oil), som kan bestilles via nettbutikker. Velg i så fall en olje ment for matlaging.

Slik gjør du
Du kan bruke foodprosessor eller en blender til å lage aïolien. Stavmikser skal visstnok også fungere, men det har vi selv ikke forsøkt.

Gjør først klar alle ingrediensene slik som vist på bildet over. Du har kanskje lest at råvarene må romtempereres før bruk? Vi gjør det aldri, og det fungerer utmerket. Da er det mer viktig at du får fjernet all eggehvite når du skiller eggene.

Ha eggeplommene i foodprosessoren og kjør mikseren på relativt høy hastighet.

I en svært tynn stråle tilsetter du den smaksnøytrale oljen.

Når aïolien begynner å lage «klatter» på kantene, slik som vist på bildet, tilsetter du halvparten av sitronsaften.

Miks videre. Fortsett å tilsette olje. Du kan ha en litt tykkere stråle når aïolien igjen begynner å tykne. Når den igjen lager «klatter», tilsetter du resten av sitronsaften. Tilsett deretter mer olje. 

Når aïolien atter en gang lager «klatter» er det smaking som avgjør hvor mye mer olje du vil tilsette. Når du nå smaker deg frem til sluttresultatet, smak først om aïolien er passelig syrlig. Hvis det er for mye sitronsmak, tilsett mer olje. Ønsker du å tilsette mer av den smaksnøytrale oljen, eller kan du ha i mer av olivenoljen? Kjenn etter hva du liker. Kanskje ble det for mye olje, og for lite syrlighet – da tilsetter du mer sitron.

Når oljeforholdet og mengden sitron kjennes bra ut, tilsetter du hvitløk, salt og pepper. Noen liker mye hvitløk i aïolien, andre vil bare kjenne en antydning. Smak deg frem til det du liker.

Og vipps har du laget en velsmakende aïoli, helt etter din egen smakspreferanse.

Aïoli passer utmerket til stekt fisk eller kjøtt, til salat,  grillede grønnsaker, som tilbehør til spekematen, til oliven, til rekene, til egg

– prøv deg frem og finn dine favoritter

Vi ønsker deg gode matstunder
… og en god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Her kan du lese om hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat. Enkle grep – lettere liv!

Mer TD-metoden-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post