Søk

Eventyret Cappelen Damm

Eventyret Cappelen Damm

Cappelen Damm

Innlegg fra Helseinspirator 23. november 2017.

Å bli forfatter hos Cappelen Damm var en drøm jeg knapt våget å drømme, for hvordan skulle jeg få Norges største forlag til å legge merke til en ukjent forfatterspire fra Mo i Rana når så mange andre ønsket deres oppmerksomhet? Nåløyet var trangt, jeg visste ingenting om bokbransjen og hadde ingen å spørre om hvordan jeg kunne nå frem.

Likevel ble drømmen en realitet og 4. januar 2018 er boken «Lettere – Slank med fornuft» å finne i hyllene hos landets bokhandlere. De flinke og trivelige folkene i Cappelen er like entusiastiske og spente som meg. Vi har jobbet sammen i hele høst for å få boken klar, og forbereder oss nå til bokslippet.

Nå sitter jeg i den grå stolen i stua med en kopp kaffe i hånden og stillheten rundt meg. Zappa sover i hundekurven sin og Kjell Petter er på arbeid. Akkurat i denne stolen har jeg tilbragt uendelig mange timer foran PC-en og jobbet med manuskriptet til boken. Jeg tenker på alt som har skjedd på veien til bokutgivelse, og kjenner sommerfuglene i magen for det som venter om få uker. Hvordan kom jeg hit?

Drømmer som går i oppfyllelse starter alltid med en drøm.

Spiren til drømmen begynte å vokse allerede i 2011. Etter mange års klinikkpraksis som ernæringsterapeut og NLP Coach innså jeg at jeg hadde opparbeidet meg kunnskaper  mange hadde behov for og begynte å tenke på hvordan jeg kunne dele denne kunnskapen med de som trengte den. Jeg merket meg samtidig med stigende uro retningen helsedebatten gikk, med stadig mer fokus på alt som var feil, fy og farlig, og hvordan det negative fokuset påvirket mine skjønne klienter. Drømmen om å tilgjengeliggjøre mine behandlingsstrategier og påvirke helsedebatten vokste seg stadig større, og ble etterhvert umulig å ignorere. Jeg måtte handle – komme meg ut på den nasjonale scene og bidra til mine medmenneskers trivsel og helse. Å gjøre det ved å skrive bøker syntes som en god ide, så jeg startet å skrive.

12. juni 2015 ble jeg intervjuet i bokbadet på KRAFT-konferansen og fikk spørsmålet «Har du noen hårete mål Trine?» Jeg svarte at jeg hadde 8 boktitler på blokken og satset på å få dem utgitt hos ett av de tre største forlagene i Norge. «Jeg kontakter det største først»sa jeg frimodig til hele salens spontane og godmodige latter. Jeg lo med og tenkte med varme at dette var et øyeblikk jeg kom til å huske om jeg lykkes med min drøm.

    
Den sommeren skrev jeg ferdig manuskriptet til «Et lettere liv med TD-metoden». Eldstejenta mi Stine bodde hjemme i den tiden og hadde selv skrevet i mange år, og bidro med uvurderlig hjelp med manuskriptet.

Jeg sendte det håpefullt til Cappelen Damm i august og fikk svar fra redaktør Lise «Kjære Trine A. Dahlmo. Takk for manuset Et lettere liv. Vi vil vurdere det i redaksjonen og kommer tilbake til deg i løpet av 3–5 uker. Alt godt imens!» Det var da en svært hyggelig dame, tenkte jeg og ventet spent på svar. Få uker senere fikk jeg mail hvor Lise på vegne av forlaget takket nei til å gi ut boken. Samtidig fikk jeg en konstruktiv tilbakemelding på mitt manuskript.

Stine pleide ofte å fortelle meg at forfatteren J.K. Rowling fikk avslag mange ganger før boken Harry Potter og de vises sten ble antatt, så jeg tenkte at noen avslag var en forventet del av prosessen på å ende opp med et ja. Jeg tok Lises tilbakemelding til etterretning og redigerte manuskriptet, og sendte det inn på nytt ett halvt år senere. Jeg fikk igjen et hyggelig og konstruktivt avslag, denne gangen fra redaktør Bente. Øynet jeg ikke et lite «vi er egentlig litt interesserte, men…»  i avslaget?

Jeg la bokprosjektet på is og begynte å lete etter andre kanaler hvor jeg kunne tilgjengeliggjøre mine behandlingsstrategier og påvirke samfunnsdebatten. Siden jeg i mange år har vært utdanner i mine fagområder syntes det som et overkommelig og hensiktsmessig prosjekt å etablere en ernæringsterapiutdanning ved vår klinikk, så jeg satte derfor i gang etableringsprosessen. Samtidig foreslo stadig flere at jeg skulle starte blogg, noe jeg konsekvent svarte «nei, aldri i livet» på. Jeg kjente meg veldig keitete på sosiale media og brukte knapt min facebook-konto. Instagram, twitter og blogg var fremmedord jeg knapt forsto betydningen av. Å nå frem via sosiale media var definitivt ikke et naturlig valg for meg. Å utsette meg for det personfokuset en blogg medførte, fristet dessuten ikke.

En dag styrelederen vår Janne igjen foreslo at jeg startet blogg avviste jeg ikke forslaget, men dro hjem og snakket med mine kloke jenter som var hjemme på sommerferie. De påpekte det åpenbare, «mamma – om du vil spre din kunnskap og påvirke samfunnsdebatten må du godta å by litt på deg selv». Jeg skjønte at de hadde rett og tenkte “hva nå”. De lovet å hjelpe meg i gang med bloggen, lære meg fotografering, fotoshop, legge ut blogginnlegg og alt det som hørte med blogging, og de sa som de ofte pleier å si “Go for it mamma!“. Også Kjell Petter ga sin helhjertete støtte, så da var det bare å sette i gang.

3 dager senere, 25. juni 2016, var bloggen helseinspirator født og jeg tok mine første skritt inn i bloggverdenen. Responsen fra dere, min kjære blogg-familie, var overveldende positiv og jeg kjente meg umiddelbart trygt omsluttet av støtten fra dere alle og koste meg raskt i min nye rolle som helseinspirator.

Med bloggen hadde jeg opprettet en kanal hvor jeg kunne formidle konkrete og praktiske råd for hvordan hver og en kunne skape mer trivsel og helse i hverdagen.

Enda en kanal åpnet seg i januar 2017 da jeg møtte det første kullet på NLP Ernæringsterapistudiet, Jeg var endelig i gang med å utdanne kollegaer innen også dette fagområdet. På bildet under ser dere to av studentene, Marthe og Solveig, mens de jobber med caser med mage- og tarmplager.

Julen 2016 var jentene mine og «ekstraungen» min Frida og kjæresten hennes hjemme på juleferie og vi koste oss med entusiastiske samtaler om det vi glødet for i hverdagen. Vi kom inn på mitt bokprosjekt og de oppmuntret meg til å forsøke igjen. Jeg bestemte meg da for å utgi en kortversjon av Et lettere liv på eget forlag og mailet lillejulaften eieren av Bokstav og Bilde, Arne Kjeldstadli, med forespørsel om han kunne trykke boken. Jeg fikk umiddelbart svar og avtalte utgivelse i januar. Jeg etablerte forlaget «Healthinspirer Publishing», fikk vår flinke og allsidige ansatte Veronika Amundsen til å lage en passende logo til forlaget, og sendte manuskriptet til Arne med en bestilling på 600 bøker.

27. januar 2017 mottok jeg 5 store esker med bøker og boken var klar for salg.

De lokale bokhandlerne Norli og Ark sluttet seg entusiastisk til prosjektet og lot boken få butikkenes beste plassering. Få måneder senere var lageret halvert og godordene om boken strømmet inn.

Jeg fikk boken registrert i Bokbasen slik at alle landets bokhandlere fikk tak i den, og jeg ga den ut som ebok på ebok.no. Jeg fikk flinke og alltid like støttende Svein-Arne Johnsen til å oversette manuskriptet til engelsk og var klar til å legge ut en engelsk versjon av boken på Amazon Books.

Hele prosessen ga et boost for selvtilliten, så jeg tenkte «Jeg forsøker en siste gang med Cappelen Damm. Det var jo et lite `kanskje` i det siste avslaget». Jeg finpusset igjen manuskriptet og sendte det til redaktør Lise. Etter litt mailutveksling mellom oss og et svært hyggelig møte hos Cappelen Damm i Oslo fikk jeg den 23. juni 2017 mail fra Lise som begynte med ordene

«Velkommen som forfatter ved Cappelen Damm»

Dermed var eventyret startet og Lise og jeg begynte rett etter sommerferien å bearbeide manuskriptet. Resultatet ble “Lettere – Slank med fornuft”.

I tillegg til teksten fra et “Et lettere liv med TD-metoden” inneholder boken et stort kapittel om hvordan bruke mentale strategier for å nå målet, og bli der. Den har også en oppskriftsdel, ukemenyer og flere inspirasjonshistorier fra mine skjønne klienters hverdag. Alle de flotte menneskene som har valgt å dele sin historie i boken, og alle de som er klare til å stille til intervju i nasjonale media rett etter nyttår gjør bokens innhold til noe virkelig som andre kan relatere seg til. Disse historiene er bokens sjel og avgjørende for dens liv.

Jeg er med god hjelp på rett vei mot min drøm – å ta posisjon i den nasjonale helsedebatten og bidra til at mine enkle og gjennomførbare metoder for å bedre helsen kan bli allmennkunnskap i samfunnet.

Å få Norges største forlag i ryggen når jeg nå satser på min drøm er en fantastisk gave. Mest av alt har jeg satt umåtelig stor pris på den faglige kompetansen de alle har bidratt med. Redaktøren min Lise og flere andre har gjennomlest manuskriptet gjentatte ganger og har med sin enorme kompetanse bidratt til at både tekst og innhold har løftet seg på et nivå jeg ikke har forutsetninger for å få til på egenhånd. Jeg har lært så mye! I all min kontakt med alle  i Cappelen Damm møter jeg en profesjonalitet, dyktighet og vennlighet som har gjort prosessen for en uerfaren forfatterspire inspirerende, trygg og god. Sammen med dem kan jeg nå så mye lengre.

Nå må jeg bare holde fokus og gjøre alt jeg kan for å ta vare på denne unike sjansen. Om få uker er boken i salg og jeg trenger å gjøre mitt for at den får oppmerksomhet og når mange. Jeg skal gjøre min jobb etter beste evne og jeg vet at det dyktige teamet i Cappelen Damm vil gjøre sin. Jeg vet av erfaring at min alltid like støttende blogg-familie vil heie på meg, slik som også min familie, mine venner og min kjære by vil gjøre det. Det setter jeg umåtelig stor pris på.

Når jeg nå sitter her og skriver disse ordene blir jeg så rørt og takknemlig. Jeg er så rik på gode mennesker. Jeg vet at jeg trenger denne rikdommen om jeg skal nå min drøm. Jeg kan ikke nå den alene.

Stor takknemlig klem til dere alle

Sammen kan vi lykkes!

Trine 🙂

For TD-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post