Søk

Den ukjente helten

Den ukjente helten

betakaroten

Som ernæringsterapeut er vitamin- og mineraltilskudd viktige hjelpemidler for å hjelpe mine klienter til å optimalisere sin helse og bedre helseplager. At man kan ha mangel på jern, B12, folsyre og D-vitaminer er noe de fleste er klar over og mange får også påvist slike mangler hos sin fastlege. Selv om disse er de mer kjente manglene, er det det mer ukjente A-vitaminet jeg oftest påviser mangel av hos mine klienter.

Det virksomme stoffet vi omtaler som A-vitamin kalles også Retinol. Som kosttilskudd er det i Norge som regel forstadiet til A-vitamin, Betakaroten, vi tar når vi ønsker å tilføre kroppen Retinol. Mange kjenner Betakarotenets «bli brun effekt», som skyldes at Betakaroten er et pigment som lagres i underhudsfettet om inntaket er høyt nok.

Som ernæringsterapeut er det imidlertid helt andre ting jeg bruker Betakaroten til. Det virksomme stoffet Retinol har nemlig en unik evne til å reparere skadet hud og slimhinner.

Rike kilder til Betakaroten i kosten er fargerike grønnsaker, hvor gulrot nok er den mest kjente. Animalske matvarer som lever, fet fisk og egg inneholder ferdig omdannet Retinol. Fett i kosten og en normal fettfordøyelse er nødvendig for opptaket.

Når er det mangel?
Cellene på overflaten av hud og slimhinner er i konstant utskifting og Retinol er nødvendig for prosessen. Retinol bidrar derfor til at hud og slimhinner er solide og tåler påkjenninger som sol, vær og vind og danner en barriere mot virus-, pollen og bakterier. Retinol er også viktig for slimhinnenes produksjon av sekret (mucus), som holder slimhinnene fuktige og slik beskytter dem. Mangel på Retinol vil derfor vise seg på hud og slimhinner.

Vanlige symptomer på mangler er tørre øyne som ofte beskrives som «sand i øynene». Kvinner kan oppleve sårhet i underlivets slimhinner og menn tilsvarende sårhet på innsiden av forhuden. Hos noen kvinner er det snakk om eksemlignende utslett i underlivet som svir og klør, uten at det kan påvises underliggende sykdom. Et annet vanlig tegn på mangel er at det lett oppstår soleksem ved soleksponering.

Siden Retinol også er viktig for funksjonen i de lysfølsomme pigmentene i øyets celler, vil mangel vise seg i form av redusert mørkesyn. Man opplever da at tilvenningstiden ved overgang fra sterkt til svakt lys blir lengre, noe som blant annet vil merkes når man kjører bil i dagslys og kommer inn i en mørk tunnel.

Alle ovennevnte symptomer kan skyldes andre forhold enn mangel på betakaroten. En helhetlig vurdering av flere symptomer er nødvendig før det konkluderes med mangel.

Terapeutisk behandling
I offentlig helseinformasjon står det at mangel på Retinol er sjelden i Norge og at behovet dekkes via kostholdet. Min opplevelse som Ernæringsterapeut er motsatt, eller for å være mer korrekt – jeg vet ikke om mine klienter med ovennevnte symptomer har mangel på Retinol da jeg ikke kan teste det. Jeg vet imidlertid av årevis erfaring at ovennevnte symptomer bedres betydelig eller blir borte når det tilføres Betakaroten i form av kosttilskudd, som jo omdannes til Retinol i kroppen.

Denne enkle og billige behandlingsmuligheten for disse svært så vanlige og plagsomme tilstandene synes å være ukjent for de fleste. Årsaken til at den er ukjent i det offentlige helsevesenet kan være at symptomene er spredd over mange organsystemer og derfor ikke settes i sammenheng. Gynekologen som skal hjelpe kvinnen med det såre underlivet spør naturlig nok ikke hvordan det står til med mørkesynet eller om hun har tørre øyne, og fastlegen som skal hjelpe sin pasient med pollenallergien spør ikke om det er økt tendens til soleksem eller om forhuden er sår.

jeg ønsker med dette innlegget å bekjentgjøre mine erfaringer slik at flere kan få tilgang til denne effektive og enkle behandlingsmuligheten.  Kollegaer i det offentlige og private helsevesenet er hjertelig velkommen til å ta kontakt om de ønsker kollegial veiledning og en utviklende fagprat om temaet.

I det følgende beskriver jeg noen svært typiske situasjoner fra min klinikkpraksis i forhold til problemstillingen. Klienteksemplene er gjengitt med tillatelse fra klientene det gjelder og er dessuten anonymiserte.

Min klient «Tone» oppsøker meg for å få hjelp med sin fibromyalgi. På kartleggingstimen fremkommer det at hun i tillegg til sine muskel- og leddsmerter har uttalte symptomer på hud og slimhinner. Hun er tørr i øynene, har dårlig mørkesyn, er sår i underlivet og har en tørr og irritert hud og hodebunn. Hun har også påvist katarr i magesekk/tynntarm, som hun tar Nexium for. Av økonomiske årsaker venter vi med å ta fatt på disse plagene og starter med kostholdsbehandling for fibromyalgien. Bedringen kommer raskt og etter 3 måneder gjenstår i hovedsak de symptomene som er tilknyttet hud og slimhinner. Etter 6 ukers kur med Betakaroten og andre hud- og slimhinneoppbyggende vitaminer og mineraler er også disse symptomene borte. 

Som historien viser gir tilskudd av Betakaroten rask og betydelig bedring for slike tilstander. I tillegg brukes ofte Kisel og C-vitaminer i slike kurer. I terapeutmiljøet jeg har bidratt med å utdanne kalles denne kuren “Trines slimhinnekur”.  Jeg erfarer at denne kuren eller Betkaroten alene ofte vil hjelpe når det er behov for å hjelpe hud og/eller slimhinner til å heles.

Min klient «Ann-Mari» oppsøker meg etter å ha vært plaget med underlivet i 3 år. Hun forteller at hun har en brennende smerte fra skjeden og opp mot halebeinet. Slimhinnene er svært røde og får lett rifter. Gynekologen, hudlegen eller reumatologen kan ikke finne ut at tilstanden skyldes infeksjoner, eller underliggende sykdommer og har gitt henne lindrende salver. Til tross for at hun bruker steroidsalver, er symptomene svært plagsomme. Menstruasjonsuken er naturlig nok en prøvelse og det er ubehagelig å sitte og gå fordi klærne trykker mot det såre området. Ubehaget gjør henne anspent, noe som har forplantet seg i muskulaturen og gitt henne rygg og nakkeplager. Hun sliter med hodepine og er svært sliten, og har derfor tidvis vært sykemeldt de siste årene. Etter tilskudd av slimhinneoppbyggende vitaminer, deriblant betakaroten er hun 50 % bedre etter 4 uker, og hun får et oppfølgingsprogram som kan hjelpe henne til å bli ytterligere bedre de neste månedene.

I sistnevnte eksempel var det egentlig ingen symptomer på Retinolmangel, men tilskudd av Betakaroten satte likevel igang helingsprosessen.

Min erfaring er at atopikere synes å være særlig utsatt for mangel, så er du atopiker er sannsynligheten stor for at du kjenner igjen flere av symptomene nevnt over og at tilskudd av Betakaroten vil hjelpe på mange av dine helseplager.

Når du nå vurderer om tilskudd av betakaroten kan hjelpe deg, vurder da helheten i ditt symptombilde. Du trenger å ha flere symptomer dersom en mangel skal være sannsynlig. Alle ovennevnte symptomene kan tross alt skyldes helt andre ting. For eksempel kan irritasjon og tørrhet i øynene også skyldes allergi eller jernmangel, mens sårhet i underlivet kan skyldes soppinfeksjon, og hyppige infeksjoner kan komme av generelle svekkelser og slitenhet.

Det finnes i dag betakarotentilskudd med 15 mg. per tablett. 

NB: Kosttilskudd gis ikke til barn eller syke uten kyndig veiledning.

For ordens skyld: Jeg selger ikke kosttilskudd, er ikke konsulent for firma som selger kosttilskudd og jeg reklamerer ikke for spesifikke kosttilskuddsmerker. Kosttilskudd fås fra helsekostforretning eller apotek.

Jeg ønsker deg gode dager
… og god helse!

Trine 🙂

For TD-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post