Fiskesuppe, med kraft
Denne smaksrike og kraftige fiskesuppen er laget med hjemmelaget fiskekraft.
Vi pleier å fryse ned rekeskall, fiskehoder og annet fiskeavskjær fra tilberedning av fiskeretter. Når det begynner å hope seg opp i fryseren lager vi fiskekraft.
Denne gangen hadde vi rekeskall, og skall fra kreps i fryseren og supplerte med fiskehoder fra fiskebua. Disse gode råvarene fra havet samt en del grønnsaker som var i ferd med å slagne ble basisen for denne fiskekraften. Du kan bruke andre rester og avskjær fra fisk, skalldyr og grønnsaker. Bruk det du har tilgjengelig.
Du trenger
Fiskekraften
Til ca. 1 liter ferdig kraft
5 stilker stangselleri
Ca. 200 g ruccolablader
250 g spinatblader
3 store gulrøtter
1 stort laksehode
10 stk skall og hode av kreps
Ca. 1/2 liter rekeskall med hode
2 stk fiskebuljongterninger eller 1 stk. fiskefond
Ca 1 ss kvernet pepper
3 laubærblader
Vann
Fiskesuppen
Til 8 porsjoner
3 gulrøtter, ca 200 g skrellet.
Ca. 1/2 purreløk, den nederste delen – ca 90 g
150 g sellerirot
1 liter fiskekraft (oppskrift over)
100 mg safran
2 sitroner
500 g torskefilet
500 g laksefilet
Evt. en kvast dill og blad fra stangselleri som garnityr
Slik gjør du
Fiskekraften
Skrell grønnsakene og del dem opp i mindre biter. Ha dem over i en kasserolle. Legg fiskehodet helt i i gryten og tilsett også skalldyrene, buljongterningene/fonden og krydderet. Dekk det hele med vann. La det koke uten lokk i ca. 1 time.
Sil massen gjennom en melsikt. Bruk en sleiv til å klemme de faste delene godt ned i sikten. Særlig viktig er det at du får knust hodene fra fisken, rekene og krepsen. Der er det mye godt fett som vil gi god smak til kraften.
Kraften kan fryses. Skal du samme dag eller dagen etter lage suppen, kan du dekke til fiskekraften og oppbevare den i kjøleskapet inntil du skal bruke den.
Fiskesuppen
Skrell gulrøttene og del dem opp i små terninger. Fjern bunnen av purreløken og evt. skjemte deler og skjær den nederste hvite delen opp i ringer. Skrell selleriroten og del opp i små terninger slik som gulrøttene.
Grønnsakene has i en kasserolle sammen med fiskekraften. Hvilket og hvor mye krydder du bruker avhenger av hva du har laget fiskekraften av. Vi brukte til denne suppen 100 g safran og saften av 2 sitroner.
Kok til grønnsakene er møre. Torskefileten og laksefileten skjæres opp i terninger.
La fisken trekke i suppen 5-6 minutter.
Lag litt grønn garnityr slik: Finhakk litt dill og evt. også litt blad fra stangsellerien.
Server suppen i dype tallerkener og dryss over garnityr. Da gjenstår bare å nyte!
Vi ønsker deg gode matstunder og god helse
Trine og Kjell Petter 🙂
Les her hvordan du med TD-metoden får et friskere og lettere liv med masse deilig mat.
Trine Dahlmo
Mer TD-metoden-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her