Søk

Spis mindre, tren mer – eller?

Spis mindre, tren mer - eller?

«Spis mindre og tren mer» er det rådet mange får når de ønsker å redusere sin vekt. Jeg har svært liten sans for akkurat denne «sannheten» og opplever oftere at den er et hinder for fremgang i mine skjønne klienters livsstilsprosjekter enn at den er til hjelp.

Dette er slik jeg vurderer denne «sannheten»

«Spis mindre»
Mange regulerer vekten sin ved å spise litt mindre og redusere inntaket av kaker, godterier og andre matvarer som vi alle vet kan bidra til vektøkning. Om man likevel spiser seg mett og får i seg næringsrik mat, er dette en god strategi.

MEN

Jeg møter alt for mange som spiser veldig lite uten at vekten går noe særlig ned. De kjenner seg konstant utilfredse, noe som ofte fører til at de mellom sulteperiodene «sprekker» og noen timer eller dager spiser mer. Det neste som gjerne kommer er angeren og skyldfølelsen, og mange tenker at det er «sprekkene» som saboterer vektreduksjonsprosjektet. Resultatet av tanken «jeg må spise mindre» blir gjerne alt annet enn en varig vektreduksjon. Et negativt forhold til mat og en opplevelse av å mislykkes er mer sannsynlig resultatet.

For å komme ut av denne onde spiralen er det først og fremst viktig å stole på at det er mulig å gå ned i vekt ved å spise seg mett på et bredt utvalg av velsmakende mat. Det er unødvendig å sulte eller å følge triste ensidige dietter.

Kalorier er ikke alt. Hvordan du kombinerer fett, karbohydrater og proteiner i måltidet har også betydning for ditt vektreduksjonsresultat, om ikke mer. Det betyr at du kan spise deg mett, trygg og glad og likevel redusere vekten din.

Trine Dahlmo-metoden er basert på nettopp denne forutsetningen og har i en årrekke hjulpet mine skjønne klienter å gå ned i vekt på en måte som gir rom for å spise seg mett, nyte deilig mat og utvikle et kjærlig forhold til mat og seg selv. Metoden er publisert av Cappelen Damm i boken Lettere, slank med fornuft og kan nå læres på kurs hos dyktige og motiverende kursholdere i hele landet. 

Når du slipper å forsake mye av den maten du liker best, vil du oppleve mestring, nytelse og glede, og bli ytterligere motivert og inspirert.

«Tren mer»

Trening blir ofte omtalt som et vesentlig bidrag til vektreduksjon, og mange følger nøye med på hvor mange kalorier de forbrenner når de trener. Jeg får ofte spørsmål som: «Når jeg trenger 1800 kalorier for å holde en stabil vekt og forbrenner 800 kalorier på trening, da går jeg vel ned i vekt ganske raskt?»

Spørsmålet er foruroligende av to ulike grunner:

Grunn nr 1
For det første fordi regnestykket ikke stemmer. Kroppen fungerer ikke slik at om du «trener bort» store deler av ditt kaloriinntak den dagen, vil du rase ned i vekt. Menneskekroppen er mer kompleks enn som så. For de fleste bidrar treningen svært lite til den totale vektnedgangen. Dette er hva som gjelder for de fleste:

Om du isolert ser på vektreduksjonseffekten av fysisk aktivitet, vil du ved å øke den med to–tre timer i uken gå ned 200–500 gram per måned. Øker du til seks–syv timer i uken, kan du gå ned inntil ett kilo i måneden. Generelt gjelder at jo større overvekt du har jo mer vil du gå ned i vekt av treningen, og jo slankere du er, jo mindre vil treningen bidra til vektresultatet. Jo eldre vi blir, jo mindre effekt vil treningen dessuten ha på vekten. De som har de beste odds for å gå ned i vekt ved å øke treningsmengden, vil altså i beste fall gå ned ett kilo i måneden av den ene timen ekstra trening per dag, mens de som har dårligst odds, kanskje bare går ned noen få hundre gram. Det er ikke nødvendigvis dårlige resultater. Om du har tid og lyst til å gå en lang tur hver dag, er det kjempefint. Ett kilo vektreduksjon hver måned i ett år blir tross alt tolv kilo.

Grunn nr 2
For det andre vitner spørsmålet om at motivasjonen for å trene er å gå ned i vekt. Å trene kun med det for øyet, virker for meg som en trist greie. Når treningsfokuset i tillegg dreier seg om et kaloriregnskap, synes jeg det er direkte foruroligende.

Jeg vet at mange trener for å kompensere for matutskeielser eller for å fortjene et kakestykke eller en annen «belønning». Jeg kan høre folk si slikt som: «Jeg unner meg denne (kaken, pizzaen, desserten, sjokoladen), så trener jeg bare litt ekstra i morgen.» Denne holdningen finner man gjerne også i treningsblader under overskrifter som «Så mye må du trene for å forbrenne disse matvarene (eller kaloriene)». Hele prinsippet om å fortjene å spise fordi man har vært så flink til å trene, eller trene fordi man har «skeiet ut», fyller meg med en intens motvilje, og jeg foreslår:

Kvitt deg med vaner basert på skyld og dårlig samvittighet. De vil bare forurense livet ditt!

Om du ikke finner noen glede i å trene, men bruker treningen for å oppnå noe som ikke har noe med treningen å gjøre, vil den bare bli enda en byrde du må bære. Det er heller ikke sannsynlig at et slikt forhold til trening vil gi deg motivasjon til å fortsette å være fysisk aktiv.

Glem trening som slankemetode og la kostholdet ta seg av den saken. Inviter i stedet trening inn i ditt liv fordi din kropp er fantastisk og fortjener å få utfolde seg, bryne seg, glede seg.

Velg den aktiviteten du trives best med, for da blir den noe av. Om du velger yoga, går tur i skogen, sykler, spiller fotball eller danser gammeldans er ikke viktig. Regelmessig aktivitet gjør at du etter hvert vil begynne å skille ut endorfiner når du beveger deg. Endorfiner er hormoner som gjør deg glad, energisk og motivert til å leve på en god måte og verdsette deg selv og det din kropp presterer.

Om du har trent tidligere i livet, kan det å gjenoppta den treningen du trivdes med gi deg fornyet glød til ditt livsstilsendringsprosjekt. Om du ikke har trent noe særlig før, kan du vurdere å satse på denne nye vanen. Mange opplever at kroppen er noe som dingler under det store tenkende hodet og velger bort å forholde seg til kroppen sin. Om det gjelder deg, kan fysisk utfoldelse være din kropps mulighet til å få vise hva den er god for.

Regelmessig trening kan være en måte å la hele deg få ta plass i livet ditt, både hodet og kroppen. Når kroppen på en god måte får ta mer plass i ditt liv, kan det gi deg den ekstra motivasjonen du trenger for å endre din livsstil for alltid.

I stedet for spis mindre, tren mer foreslår jeg denne sannheten:

«Mat er slikt vi spiser og trening er slik vi beveger oss. Begge delene er slikt vi fortjener fordi vi verdsetter oss selv»

Om du ønsker å ta fatt på din vektreduksjon og synes det å trene virker som en uoverkommelig barriere, lar du bare være å trene. Du trenger ikke å trene for å gå ned i vekt. Begynn med kostholdet ditt, som vil gi deg størst uttelling i vektreduksjonsregnskapet.

Når du starter ditt livsstilsprosjekt et sted som virker overkommelig, er du underveis i riktig retning. Og hvem vet hva gleden av fremgang på ett område kan føre til av andre vaner i fremtiden?

Nyt deg selv, dagen og livet. Det fortjener du!

Stor klem og lykke til fra

Trine 🙂

For TD-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post