Søk

Bérnaisesaus, lettlaget

Bérnaisesaus, lettlaget

En velsmakende saus gjør hverdag- og festmat til en sann nytelse. Bérnaisesaus er manges favoritt og er slettes ikke så vanskelig å lage som mange tror. Her har du en lettlaget bérnaisesaus, uten vannbad eller andre omstendelige prosedyrer. Stavmikseren fikser det meste. Oppskriften er godt illustrert med bilder. Denne får du til!

Om bérnaisesaus
Bérnaisesaus er en fransk klassiker basert på smør, eggeplommer, og charlottløk. Den skal også ha et syrlig element, og hvitvin, hvitvinseddik og sitronsaft benyttes gjerne i en kombinasjon. Krydderet som gir sausen den karakteristiske smaken er estragon, som med sin søte lakrislignende smak balanserer den fettrike og syrlige sausen.

Du trenger
2 store charlottløk
1 spiseskje + 250 g smør – romtemperert
2 dl hvitvin
1 dl hvitvinseddik
saften av 1 sitron
3 eggeplommer
Salt
2 ss hakket fersk estragon eller 1 ss tørket *
Eventuelt vann

* Fersk estragon gir en bedre smak en tørket. Om du slik som oss ikke alltid får tak i frisk estragon, foreslår vi at når du først finner estragon hakker den opp og fryser den porsjonsvis. Alternativt kan tørket estragon benyttes slik vi gjorde denne gangen.

Ta smøret ut av kjøleskapet noen timer før du lager saus, slik at det rekker å bli  romtemperert.

Slik gjør du
Skrell og snitt opp charlottløken.

Smelt 1 ss av smøret i en liten kasserolle. Tilsett løken. Kok løken i smøret i 2-3 minutter. Visp deretter inn 2 dl hvitvin og 1 dl hvitvinseddik. La massen kokes ned til en sirupsaktig konsistens – ca. 15-20 minutter.

I mellomtiden kan du gjøre klart for neste del:

  1. Del 1 sitron i to og press ut saften
  2. Skill 3 egg og ta vare på eggeplommene

Når løk-væsken er sirupsaktig, tilsett 250 gram romtemperert smør og visp det inn mens det smelter. Bruk deretter stavmikseren til å blende det hele sammen. Ta nå kasserollen av platen og slå ned varmen.

Fortsett med stavmikseren og tilsett saften av 1 sitron. Om massen med det er jevn og kremet har du fått den riktige konsistensen.

Om du ser at fettet skiller seg fra massen, kan du tilsette vann inntil sausen jevner seg. 1/2 dl kan være en omtrentlig mengde som vil fungere. Når sausen er homogen, kan du bruke en visp til å vispe inn eggeplommene. Visp kraftig. Sett kasserollen tilbake på kokeplaten og varm forsiktig opp. Sausen må ikke koke. Tilsett estragon og smak til med salt.

Du har nå laget en deilig bernaisesaus!

Om du ikke får sausen homogen og jevn kan du tilsette mer vann eller sitronsaft.

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Les her hvordan du med TD-metoden får et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer TD-metoden-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post