Brytebrød med urter og maldonsalt
Dette smaksrike brytebrødet er perfekt følge til suppe, gryte eller grillmaten. Friske krydderurter og grovt salt som topping gir en deilig aromatisk smak. Varier gjerne med ulike typer urter, gjerne tilpasset smaken i den retten den skal spises sammen med.
Du trenger
Til 8-10 personer
5 dl vann
½ pakke fersk gjær, 25 g
Ca. 650 g siktet spelt eller hvete
1 strøken ts salt
Finhakkede urter, vi brukte oregano *
Maldonsalt
* Om du liker den kraftig aromatiske smaken av rosmarin eller timian, vil også de smake godt.
Slik gjør du
Lunk vannet til kroppstemperatur. Ha vannet i en bakebolle og gni ut den ferske gjæren. Elt inn mel til passelig konsistens. La deigen være så løs som mulig uten at den klistrer seg til hendene når du elter den (eller til bakebollen om du bruker maskin). Elt godt slik at deigen blir seig.
Hev deigen under klede på et lunt sted ca. 45 minutter.
Finhakk urtene og finn frem maldonsaltet.
Dekk en langpanne med bakepapir og klem deigen i formen. Siden deigen er såpass løs kan du fukte hendene i vann når du trykker ut deigen, så klistrer den seg ikke til hendene. Bruk en skarp kniv og skjær deigen opp i ruter. Dryss over maldonsalt og finhakkede urter.
Sett formen i kald stekeovn, midt i. La deigen etterheves 20 minutter. Sett stekeovnen på 250 grader, la brytebrødet være i ovnen. Stek brødet til det blir lyst brunt, ca. 25 minutter. La det avkjøles under klede, på ris. Brødet kan fryses.
Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!
Trine og Kjell Petter ☺
Her kan du lese hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan fåret friskere og lettere liv med masse deilig mat.
Trine Dahlmo
Mer TD-metoden-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her