Søk

Frankrike-ferie hjemme

Frankrike-ferie hjemme

Kan ferie være en sinnstilstand – eller er ferie å reise bort? Det får Kjell Petter og jeg testet på årets ferie som vi skal tilbringe hjemme i Mobekken.

Ferien vi hadde i Frankrike i 2016 står for oss som selve drømmeferien, og vi sukker etter å oppleve en slik ferie igjen. Siden ferien i år blir hjemme tenker jeg det er Frankrikeferien vi kan bruke som mal for årets ferie. For hva var det egentlig som gjorde akkurat den ferien så fantastisk? Og – kan vi gjenskape opplevelsen her hjemme?

For meg var dette slikt som gjorde Frankrikeferien så magisk:

 • Morgenyoga ute, akkompagnert av fuglekvitter
 • Kjærestetid
 • Fint vær
 • Handle mat på torget sammen
 • God tid til matlaging
 • Løpeturene
 • Rolige frokoststunder ute på terrassen
 • Restaurantbesøkene
 • Møte hyggelige mennesker i landsbyen
 • Mange deilige hunder å kose med
 • Ingen bil, vi gikk
 • Tur til kystbyen Port Grimaud
 • Sysle med egne interesser

Hvis ferie er en sinnstilstand og ikke et sted, må da disse ingrediensene i drømmeferien være mulig å gjenskape. Hvordan kan vi gjøre det?

Morgenyoga ute, akkompagnert av fuglekvitter
Å trene yoga ute med lyden av fuglenes morgentriller var rent magisk. Den fredfylte starten på dagen ga meg en herlig ro som jeg tok med meg til resten av dagen. Jeg fikk også tøyd og styrket muskler som så sårt trengte litt service etter måneder med statisk kontorarbeid. Morgenyoga er derfor noe jeg veldig gjerne vil ha med i denne ferien også. Men så var det været da. Det kan jo fort høljeregne noen dager og kaldt kan det også bli. Hvordan løse det?

Saken lar seg lett løse. Vi setter opp ett partytelt på terrasen slik vi gjorde sommeren i 2017. Den beskytter mot regnet. Ett sett ullundertøy blir perfekte treningsklær – behagelig å bevege seg i og holder meg god og varm. Jeg kjenner allerede forventningens sug i magen – det skal bli magisk å trene yoga i frisk nordlandsluft mens jeg hører de vakre trillene fra fuglene i den store bjørka til naboen. Morgenyoga ute i ferien – ikke noe problem!

Kjærestetid
På Frankrikeferie fikk vi den store roen over oss og kjente veldig på den varme gode kjærestefølelsen for hverandre. Det at vi hadde tid var nok viktig, men like viktig var det at vi gikk inn for å være fokuserte på oss to og at vi unngikk å snakke om jobb, planer og andre praktiske ting. Vi var mer i øyeblikket og lot tiden få gå sin egen gang og snakket i stedet om oss to, det vi skulle gjøre i ferien og vår historie. Jeg kommer kanskje ikke i modus på 1. feriedag, men gir meg tid til å skifte fokus og la roen og godfølelsen komme.

Fint vær
Jeg er fornøyd om temperaturen blir mellom minus 10 grader og pluss 30. Alt under eller over synes jeg er ekstremvær og en smule utrivelig. Med et assortert utvalg av uteklær tilgjengelig skal vi nok være hyret for alle mulige versjoner av «fint vær». Med en såpass vid definisjon av “fint vær” blir nok våre forventninger til været innfridd denne sommerferien også.

Handle mat på torget sammen
Det var utrulig trivelig å handle inn til måltidene på torget i landsbyen, så akkurat det ønsker vi å finne et alternativ til her hjemme. Da har vi jo heldigvis sjarmerende Fiskebua få skritt unna og på kaia har vi Fisketorget. I tillegg har vi mange fine kolonialbutikker rundt oss som har et fargerikt utvalg av frukt, bær og grønnsaker. På Bunnpris har de dessuten ferskvaredisk med både kjøtt, fisk og deilige oster. Vi har med andre ord alt vi trenger rett utenfor døra. Dette blir bra. Vi gleder oss allerede til rusletur i «landsbyen» på jakt etter velsmakende skatter.

God tid til matlaging
Matlaging er en felles interessen Kjell Petter og jeg elsker å plundre med sammen, og som ble selve hovedingrediensen i Frankrikeferien vår i 2016.

Vi planlegger å se mer inspirerende matlagingsprogrammer i ukene før ferien – for å fylle på med ideer og inspirasjon. Matlaging i ferien? – Jess, det blir enkelt  å prioritere!

Løpeturene med Kjell Petter
I Frankrike løp vi på en skogssti om morgenen og hilste Bon jour (god dag) til de vi møtte. Det var veldig koselig. Her på Mo har vi nydelige klokkerhagen og Mofjellet som egner seg ypperlig til løpeturer. Det er også veldig fint å løpe mot Ytteren, hvor jeg har bodd store deler av mitt liv. Løperuter er det med andre ord rikelig av her hjemme og jeg kan jo godt si bon jour til de jeg møter, eller bare hilse blidt på norsk. I år trenger vi å finne en løsning for coronasikker-løping. Vi har tid til å finne en god løsning på den saken, så løping blir det! I tillegg blir det nok noen fine fjellturer på vakre Mofjellet.

Rolige frokoststunder ute på terrassen
I Frankrike koste vi oss ute på terrasen med ett godt måltid etter morgenens løpetur – en harmonisk og god stund vi satte stor pris på.  

Det får vi til hjemme i Mobekken også. Frokosten kan da enten spises ute ved det gule bordet på fremsiden av huset slik at vi får med oss morgensola, eller om det regner kan vi spise ute på terrassen i partyteltet. Saken er løst. God frokost ute blir det denne ferien også.

Restaurantbesøkene
Vi har mange flotte restauranter her i Mo i Rana så det er bare å velge og vrake i hyggelige alternativer. Vi kan spise i restauranten om det åpnes for det, eller vi kan bestille deilige retter og spise hjemme, inne eller ute.

Møte hyggelige mennesker i landsbyen
Denne «landsbyen» har nesten 30.000 trivelige innbyggere så det blir definitivt ikke vanskelig å få innfridd dette punktet. Siden vi er hjemme får vi mer tid sammen med familie og venner – som vi i travle hverdager synes vi ser alt for lite. Vi gleder oss til coronatrygge møter med våre nære og kjære.

Mange deilige hunder å kose med
Jeg elsker hunder! På Frankrikeferien var det hunder overalt som vennlige eiere lot meg få kose og klappe på. Her hjemme har jeg jo min egen nydelige hund Zappa å kose med, noe jeg ikke hadde på ferien i Frankrike. Dette punktet blir jo derfor overinnfridd. I tillegg har vi mange sjarmerende hunder i nabolaget jeg kan øse min hundekjærlighet over. Hundekosebehovet mitt kommer garantert til å bli dekket denne ferien også.

Ingen bil, vi gikk
Vi skal ikke «leie bil», så vi parkerer bare bilen garasjen. Vi har god tid, så vi planlegger å gå dit vi skal. det gir oss den gode følelsen av å ha ferie.

Tur til kystbyen Port Grimaud
På Frankrikeferien hadde vi en herlig tur til kystbyen Port Grimaud hvor vi ruslet på havna og spiste et deilig måltid på en trivelig restaurant. Siden vi bor midt i hjertet av Helgeland, ved verdens vakreste kyst, har vi mange alternativer å velge blandt. Vi kan dra til Mosjøen og rusle i den vakre Sjøgata, eller vi kan dra til Nesna, Hemnes eller Sandnessjøen – alle nydelige steder ved havet. Ett godt måltid er jeg dessuten helt sikker på at vi kan finne alle disse stedene.

Sysle med egne interesser
På Frankrikeferien hadde vi også egentid hvor vi puslet med hver våre ting. Kjell Petter komponerte låter og dyrket sin interesse for vin. Jeg brukte egentiden på å finpusse fotoferdighetene mine, skrive litt og ha kontak med min Blogg-familie. Det var veldig koselig, og kan med letthet gjentas i år.

Frankrikeferie – her hjemme
Jeg tror at ferie er en sinnstilstand og at jeg kan skape Frankrikeferien hjemme, eller hvor som helst.

Med det utgangspunktet sikter vi oss inn på Frankrike-ferie hjemme i juli i år. Vi kjenner allerede forventningens sug i magen. Dette blir bra –  og kanskje møtes vi til hyggelig prat “i landsbyen”.

Trine, Kjell Petter og Zappagutt 🙂

For TD-metoden-inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post