Søk

Frisk Fruktosefølsom

Frisk fruktosefølsom

«Det er så mye skam forbundet med å plages med tarmene. Skam fordi vi tror vi ikke har vært flinke nok med maten eller fordi vi har stresset og forårsaket plagene selv. Skam fordi bæsj og fjert er ekkelt for folk, og da føler vi oss også ekle», sa Margrete så klokt i en av våre samtaler.
 
Margrete viste seg å være fruktosefølsom og ble frisk med enkle grep, og med det ble hverdagen som småbarnsmamma enklere og hun fikk innfridd sin drøm om å springe Maraton 🥳Hun deler sin historie i boken Frisk med irritabel tarm; utdrag her:
 
«Jeg smiler stolt og glad når jeg leser din begeistrede mail. «Jeg klarte å gjennomføre Trondheim Maraton og for en rå opplevelse!!!!
Etter 15-17 km kjente jeg litt på at nå må jeg bæsje, men det var kontrollerbart. Jeg kom i mål uten problemer. Jeg greide det!»
 
Noen måneder tidligere møter jeg deg til kartleggingstime i klinikken. Du er en blid ung småbarnsmamma med bulende snusleppe og arbeidsnever. Hverdagen er krevende med full tids jobb og familie, hvor barna har særlige behov. Du forteller at du sliter med store luftplager, akutt diaré og buksmerter. Luftplagene gir daglige smerter, stor oppblåst buk og hyppig luftavgang. Du forteller videre at tarmen noen ganger er så oppfylt av luft at du får smertefulle kramper ved endetarmen. Det er også ofte vondt ved venstre side av ribbeinsbuen og du forteller at du ofte er så oppblåst at brystholder og klær strammer så ubehagelig at det er vanskelig å puste.
 
Øynene dine skinner av begeistring når du forteller at du elsker å løpe. Drømmen er å springe maraton, noe som ikke er mulig med nåværende tarmplager. På dine ukentlige løpeturer i nærområdet må du ofte springe av stien på grunn av akutt avføringstrang med diaré. Du forteller at det går greit siden du som regel er alene på stien, men at det blir verre med hoiende tilskuere langs løperuten i et maraton.
Kartleggingen viser at du har de typiske symptomene som ved overfølsomhet for fruktose. Vi setter i gang test-programmet for å sjekke om min antagelse stemmer. Etter to uker er testen gjennomført. Den levner ingen tvil om hva konklusjonen må bli; fruktosemolekylet er årsaken til dine tarmplager. Det neste nå er å gi deg opplæring i hvordan du i din hverdag kan leve godt med din overfølsomhet.
 
Jeg oppfordrer deg til å ta med deg dine nærmeste til opplæringstimen, siden de jo vil være involvert i ditt kosthold. Både kjæresten og mammaen din møter, ivrige etter å være til hjelp. De synes alle det er spennende å forstå hvordan et så lite molekyl kan lage så mye trøbbel, og hvordan så enkle grep i kostholdet kan ordne det hele.
 
På kontrolltime to måneder senere forteller du at det går veldig fint med magen din og at det er enkelt å følge kostholdet, selv i et travelt liv som småbarnsmamma. Løpeturene er nå en stor glede.
 
Kunnskap er makt over eget liv!
 
Boken Frisk med irritable tarm finner du her
 
Vi ønsker deg en god helse – med enkle grep!
Trine og det nasjonale fagteamet 🥰

For mer Trine Dahlmo inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook, Instagram og Youtube her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post