Kveite og Sag Aloo m/vin
Noe av det beste Kjell Petter og jeg vet er å lage mat sammen, og ekstra stas er det å lage noe helt nytt. Vi tar utgangspunkt i en oppskrift, legger til og trekker i fra – og får vår egen versjon.
Denne gangen var utgangspunktet den indiske retten Sag Aloo som vi laget en fet-tallerken av. Med god kveite og de mange næringsrike grønnsakene, urtene og krydderne ble denne retten en velsmakende næringsbombe av de sjeldne. Kanskje kan den gi deg også en hyggelig matstund. Lag deg gjerne din egen vri!
Du trenger
Til 2 porsjoner
Olivenolje
1/2 knutekål, ca. 500 g
3 ss finhakket ingefær
1 hel chili. Fjern frøene fra halve og behold resten
4 store fedd hvitløk eller 1 kinesisk hvitløk
1 ts sorte sennepsfrø
½ ts karvefrø
1 ts finmalt gurkemeie
2 ts tørket ramsløk
Ca ½ ts salt
Grovkvernet pepper
1-2 dl vann
Ca. 600 g kveitefilet
3 ss smør
Saften av 1 sitron
200 g ferske spinatblader.
Fersk dill
Slik gjør du
Lag klar alle ingrediensen før du starter å tilberede dem. Grønnsakene skrelles og deles opp slik:
- Knutekålen skjæres i terninger
- Ingefæren finhakkes
- Chilien deles i to. Fjern frøene fra halve chilien og behold resten. Finhakk chilien
- Hvitløken finhakkes
- Finhakk dillen og del sitronen i to
Kveiten trimmes for bein og skjæres opp i 4 biffstykker.
Forvarm ovnen til 225 grader. Sett inn en bakerist midt i ovnen og en tom ildfast form på risten. Den trenger å ha plass til de 4 kveitestykkene.
Varm opp en stekepanne eller wok og varm opp 2 ss olivenolje. Stek knutekålen i oljen i to-tre minutter til mykner litt på overflaten.
Vend inn ingefærroten, chilien og hvitløken. Tilsett sorte sennespsfrø, karvefrø, finmalt gurkemeie, tørket ramsløk og kvern over ca ½ ts salt. Vend alt godt sammen og tilsett 1 dl vann.
La knutekålen bli mør under lokk. Har du ikke lokk, kan du dekke stekepannen med bakepapir. Bruk en skarp kniv for å følge med på at knutekålen blir mør. Det tar ca. 20 minutter. Tilsett mer vann underveis, slik at det hele tiden er litt vann i bunnen.
Når du regner med at det er ca. 10 minutter igjen til knutekålen er mør, kan du starte med kveiten. Varm en stekepanne og tilsett 2 ss olivenolje. Stek kveitebiffene på alle sider på relativt høy varme – ca 2 minutter. Legg dem i ildfastformen og la dem få ca. 5 minutter i steikovnen. Ta dem ut og la dem gjerne få hvile ett par minutter før de serveres.
Lag en sjy av stekefettet fra fisken slik: Smelt 3 ss smør i stekefettet og vend inn saften av 1 sitron. Kvern over litt pepper.
Når knutekålen er mør, vend inn spinatbladene. Bland kontinuerlig inntil du ser at spinaten faller sammen – ca 2-3 minutter.
Retten er nå klar til servering.
Legg en god porsjon av grønnsaksblandingen på tallerkenen. Legg på kveiten. Hell over sjy og dryss over finhakket dill. Kvern over litt pepper og evt. litt salt.
Til retten passer denne vinen ypperlig til:
Unger Gottchelle Kremstal Reserve Grüner Veltliner. Mer info om vinen finner du på vinmonopolets nettside her
Vi ønsker deg hyggelige matstunder
… og god helse!
Trine og Kjell Petter 🙂
Les her hvordan du med TD-metoden får et friskere og lettere liv med masse deilig mat.
Trine Dahlmo
Mer TD-metoden-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her