Søk

Kylling butterfly

Kylling butterfly

Denne rustikke kyllingretten byr på et særdeles mørt kyllingkjøtt, en magisk velsmakende sjy proppfull av helsebringende urter. Som tilbehør serveres milde grønnsaker som lar kyllingen og sjyen skinne. Den svampaktige konsistensen til auberginen trekker til seg sjyen slik at ikke en dråpe går til spille.

Retten kan gjerne serveres i godt vennelag med en god vin til. Vinforslag finner du nederst i innlegget.

Vi håper det smaker!

Du trenger
Til 4 porsjoner

Til marinaden
1 kinesisk hvitløk eller 3 store fedd
1 tommelstørrelse fersk ingefær
1 stk rød chili
6 grønne oliven
1 ts røkt paprikapulver
3 ss gurkemeiepulver
1 ts spisskumminpulver
1,5 dl smakfull olivenolje
1 ts salt
1 ts grovmalt sort pepper
saften av 1 sitron
2 ss finhakket fersk kruspersille
2 ss finhakket fersk basilikum
2 ss vann

Til stekt kylling
1 stor fersk gourmetkylling
½ dl xtra virgin olivenolje
Ca. 3 dl vann

Til sjyen
5 dl vann inkl. væsken som gjenstår fra steking av kyllingen
Saften av ½ sitron
2 ss dijonsennep
3 ss kalvefond
20 gram smør
Salt og pepper

Til aubergin med urter
1 stor gulløk
5 ss smør
1, 5 aubergin
¾ ts malt spisskummin
Salt og pepper
2 ss finhakket bladpersille
1 ss finhakket dill

Aspargebønner
300 gram frosne eller ferske.

Slik gjør du

Lag marinaden
Ingrediensene mikses sammen til en puré med en stavmikser eller i en blender.

Skrell og grovhakk alle urtene. Ha alle ingrediensene inkl. 2 ss vann og saften av 1 sitron i blenderen/bakebolle og miks til puré. 

Mariner kyllingen
Kyllingen skal nå klippes opp slik at den kan legges flatt til steking. Legg kyllingen med brystsiden ned og klipp opp midt på ryggdelen. Legg den på en bakeplate med kant. Legg hånden midt på kyllingen og brekk kyllingen flat. Dekk hele kyllingen med marinaden, både undersiden og oversiden. La kyllingen marinere ca. 4 timer i romtemperatur.

Stek kyllingen
Forvarm steikovnen til 240 grader. 

Risle ½ dl olivenolje jevnt fordelt over oversiden av kyllingen. Sett et steketermometer i bryststykket. Stek kyllingen midt i ovnen og stek kyllingen til kjernetemperatur 70 grader, ca. 35-45 minutter. Ca. 10 minutter ut i stekeprosessen hell 3 dl vann i bakeplaten. Følg med under stekeprosessen og tilsett evt. mer vann om det fordamper helt. Følg også med på at skinnet ikke blir for hardt stekt i forhold til steketiden som gjenstår. Skru eventuelt ned varmen slik at kyllingen når 70 grader uten at skinnet svies. 

Når kyllingen er ferdig stekt legges den på en skjærfjøl. 

La kyllingen hvile ca. 10 minutter før servring.

Tilbehøret er en smakfull sjy, en grønnsaksrøre med løk, aubergin og urter og aspargesbønner

Lag sjy
La steikovnen stå på 240 grader og hell vann i bakeplaten slik at det inklusive gjenstående væske blir ca. 5 dl. La det varmes i ca. 3 minutter. Bruk deretter en stålvisp til å løsne stekeskorpen i bakeplaten slik at det blander seg inn i væsken. 

Sett en kasserolle på kokeplate. Legg en melsikt i kasserollen. Hell væsken fra bakeplaten over i sikten. Når væsken har kommet over i kasserollen, kaster du det som er igjen i melsikten.

Tilsett 2 ss dijonsennep, saften fra ½ sitron, 3 ss kalvefond, 20 gram smør. Visp dette godt inn og la sjyen koke ned til det er ca. 3 dl igjen. Smak til med salt og pepper. 

Lag aubergin med urter
Skrell og finhakk løken og legg den i en skål. Skjær av tuppen på den tynneste enden av auberginen. Skjær resten i terninger ca. 1 x 1 cm.

Smelt ca. 2 ss smør i en stekepanne og stek løken til den mykner, ca. 3 minutter. Tilsett auberginen. Tilsett 3 ss til med smør. Stek grønnsakene til de har myknet og fått en gylden farge. Smak til med salt og pepper. Like før servering, vend inn de finhakkede urtene.

Aspargesbønner
Kok aspargesbønner (eller brekkbønner) møre i lettsaltet vann. 

Vinforslag
En frisk og god musserende vin vil passe godt til denne retten. Denne franske Crémanten  koster noen kroner ekstra og er et godt valg til den spesielle anledning (Kr 359,50 pr januar 2021) : Tissot Crémant du Jura Blanc de Noir. Varenummer på Polet: 11238501.

En frisk hvitvin er et godt og rimelig alternativ. Kjell Petter foreslår denne Østeriske hvitvinen: Wachau Grüner Veltliner Steinfeder (Kr 134,- pr januar 2021). Varenummer på Polet: 11950201

Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Her kan du lese om hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer Trine Dahlmo inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post