Søk

Marinert laks med grønnsakschips

Marinert laks med grønnsakschips

Denne forretten er en frisk og god start på et festmåltid.

Laksen er marinert i salt, noe som gjør at den får et snev av gravlaks-smak uten å være gravet. 

Du kan lage retten like før servering eller for eksempel dagen før og servere den kald. Fisken bør uansett ikke være for varm ved servering. Om chipsen lages dagen før kan du oppbevare den i kjøleskapet og varme den 1 minutt i mikroen like før servering. Da blir den faktisk enda mer sprø enn når den er nylaget.

Du trenge
2 porsjoner

2 stykker (totalt ca. 400 gram) fersk laks uten skinn
4 ss grovsalt
2 ss tørket dill
¼ rødløk
½ dl hvitvinseddik
ca. 400 gr sellerirot
ca. 200 gr gulrot
7 dl frityolje
2 dl lettrømme
2 ss sitronsaft (ferskpresset)
1 ½ ss revet pepperrot (tube)
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss olivenolje
4 ss hakket fersk dill
2 ts svart lodderogn

Slik gjør du
Legg lakseskivene på en tallerken og fordel salt og tørket dill på hver av lakseskivene. Klapp lett for å la det feste seg. Sett i kjøleskap i 1 ½ time.

Syltet rødløk
Mens du venter på at laksen marineres, kan du sylte rødløken. Skrell og skjær rødløk i tynne ringer. Bryt opp rundingene og legg dem i en liten skål. Hell hvitvinseddiken over og masser løken inn i eddiken. Sett i kjøleskap inntil servering.

Grønnsakschips


Skrell sellerirot og gulrot og skjær opp selleriroten i ca 3 cm kuber. Bruk en mandolin (for å skjøre grønnsakene i tynne skiver) og lag chipsflak av alt. Legg grønnsaksflakene i en bolle og hell kaldt vann over. La dem ligge i vannet i ca. en halv time for å trekke ut stivelse. Ta ut skivene og tørk dem godt med tørkerull.

Finn frem en kasserolle og hell i oljen. Sett temperaturen på moderat høy varme (eks 7 av 9). Legg alle grønnsaksflakene i den kalde oljen. Ved å tilsette dem til den kalde oljen, vil de varme seg opp sammen med oljen. Det gjør at vannet i grønnsakene trekkes sakte ut uten at oljen spruter.

Friter grønnsaksflakene til de er lyst gyldne. Det tar ca. 35-40 minutter, men følg godt med slik at de ikke blir overstekte. Når de har fått fin farge, tar du dem ut og lar dem tørke på tørkerull.

Pepperrotkrem


Hell 2 dl lettrømme i en skål. Tilsett revet pepperrot og sitronsaften. Pisk ingrediensene sammen med en gaffel til alt er blandet. Smak til med salt og pepper og sett skålen i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Forvarm stekeovn til 180 grader.

Ta ut laksen  og vask den godt under kaldt vann slik at alt saltet er borte. Bruk tørkepapir for å fjerne vann. Smør en ildfast form med olje og legg i laksen. Ovnsbak laksen i 12 minutter. Ta filetene ut og la de avkjøle seg noe før du gnir den inn med bittelitt olivenolje og deretter hakket fersk dill. 

Anrett på tallerken. Laks først og rødløk-ringer dandert på fileten. Legg chip ved siden av, og legg pepperrotkrem på laksen slik at det renner ned på den siden mot chipsen. Legg 1 ts svart lodderogn på toppen av pepperrotkremen. Litt Maldonsalt eller salt på chipsen smaker godt. Kvern gjerne litt svartpepper på toppen av det hele. Enjoy!

Vinforslag
Champagne fra André Clouet. Pris ca. kr 345,- 

Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Her kan du lese om hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer Trine Dahlmo inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post