Myke havrekjeks
Disse grove, myke havrekjeksene smakte jeg for første gang som lita jente da jeg besøkte min venninnes onkel og tante som drev en gård. Disse grove havrekjeksene var solid sikringskost for arbeidsomme gårdsfolk, og jeg elsket dem.
Siden har de vært fast innslag til julefrokosten hjemme hos oss. Gomme er mitt favorittpålegg på disse – da er det jul!
Om du synes de blir for grove, kan du erstatte noe av havregrynene med siktet mel (spelt eller hvete).
23/12-22: Oppskriften er justert etter at noen forteller deres blir tørre. For at alle skal få dem akkutat så deilig og saftige de skal være foreslår jeg å redusere mengden mel og i stede la deigen svelle så lenge det trenges for å få akkurat passelig konsistens. Deigen skal være så bløt som mulig når den kjevles ut, samtidig som kjevlen slipper når du kjevler ut leiven.
Du trenger
700 g lettkokte havregryn
Ca. 800 g siktet spelt eller hvete
2 ss sukker
Ca. 2 dl vann
3 ss hjortetakksalt
1 liter kefir
Slik gjør du
Bland havregryn, sukker og det meste av spelt/hveten i en bakebolle. Rør hjortetakksaltet ut i litt vann og tilsett det og kefiren. Bland deigen godt sammen og tilsett siktet mel til passelig konsistens. La deigen svelle under dekke i 1-2 timer, inntil du får passe konsistens.
Tilsett evt. litt mer siktet mel ved behov.
Formvarm steikovnen til 225 grader.
Strø et tynt lag siktet mel på benken og kjevle ut ca. 1/2 cm tykke leiver av deigen. Stikk ut kjeks med et stort glass.
Stek kjeksene midt i ovnen, til de er lyst gyldne. Avkjøl dem på rist under et bakehåndkle.
Kjeksene kan fryses.
Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!
Trine og Kjell Petter 🙂
Her kan du lese hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.
Trine Dahlmo
Mer Trine Dahlmo-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her