Søk

Rødkokt svinefilet

Rødkokt svinefilet

Dette er en rett som vanligvis lages med svineribbe, men i dette tilfellet har vi valgt svinefilet. Det er et magrere kjøtt og passer inn i Trine Dahlmo-metodens Mager-tallerken. 

Retten ble laget på vår Matmaraton med tema budsjettmat, hvor den inngår i en 4-retters selskapsmeny på budsjett.

Den smaksrike marinaden er laget med ingredienser mange allerede har i kjøkkenskapene slik som soyasaus, hoisin saus (som brukes til Crispy duck) , hvitvinseddik, ris, sesamfrø og krydder. Dermed slipper man kostnaden av å kjøpe inn så mye nytt. Prisen pr porsjon ble kr 95,- og inkluderer også forbrukt mengde av ovennevnte. Har du mye av dette i matskapene fra før blir kostnadene for innkjøp betydelig lavere. 

Kjøttet ble kjøpt til full pris og kan fås rimeligere om man handler inn når det er tilbud. En av rettens dyreste ingrediens var agurken, så om du skal lage menyen til mange er det en del å hente i å sjekke priser flere steder for det rimeligste valget.

Du trenger
Til 2 personer

450 g svinefilet
2 ts olje
1,5 ss revet frisk ingefær
3 hvitløksfedd
3 stjerneanis
2 hel kanelstang
0,5 ts tørket chili
1,5 ss brunt sukker
0,75 dl soyasaus
0,75 dl Hoisin saus
0,75 dl hvitvin
Vann
1 agurk
1 gulrot
0,5 dl Hvitvinseddik
2 ss sukker
Ris
Sesamfrø

Slik gjør du
Start med å dele svinefileten i fire deler. Brun den i en stekepanne sammen med 2 ts olje. Delene brunes på alle fire sider. Flytt det ferdig brunede kjøttet over i en gryte.

Riv eller finhakk fersk ingefær og hvitløk. Mål opp mengden på de øvrige ingrediensene. Varm opp gryten på middels varme. Når det begynner å bli varme i gryten, tilsettes ingefær, hvitløk, kanel, stjerneanis, chili og brunt sukker. Rør alt sammen og la det frese på middels varme til du kjenner at det begynner å lukte godt i rommet – ca 2. minutter.

Tilsett soyasaus, hoisin saus og hvitvin, og la det putre i ca. 15 minutter. Slå ned varmen til like under middels. Tilsett mer vann til kjøttet er dekket (det vil si til kjøttet begynner å flyte litt i sausen). Det hele skal nå surre under lokk i 5-6 timer til kjøttet er mørt. Pass på at varmen ikke blir for høy, da blir kjøttet seigt. 

Cirka en halv time før retten serveres tilberedes salaten. Bruk en potetskreller og lag tynne strimler av agurk og gulrot. Legg strimlene i en skål. Hvitvinseddiken og sukkeret has i en liten skål og blandes sammen til sukkeret har løst seg opp. Hell blandingen over grønnsakene, bruk hendene til å vende det godt inn. La grønnsakene ligge i sukker- eddiklaken til servering.

Kok ris. 

En viktig ting – retten må serveres godt varm, ellers kan kjøttet oppleves noe tørt. Det beste når man anretter er å først legge ris og grønnsaker på tallerkenen, deretter settes det frem varm saus som skal serveres på siden. Legg på kjøttet, server umiddelbart og hell over varm saus. 

Til retten kan du servere vin eller alkoholfritt. Her er Kjell Petters forslag til drikke som vil matche måltidet. Vi opplyser for ordens skyld om at vi ikke er sponset av leverandørene.

Alkoholfritt

Balholm Sprudlande Emma eplemost
Norge, Vestland, Sogndal

Beskrivelse fra leverandør: Saftig med litt fasthet, preg av modne, sødmerike epler, litt krydder, sitrus og urter. Myk brus.
Bestillingsnummer: 14067901
Pris: kr 62,80

Nydelig, og balansert, eplemost som fint takler krydder og hete i retten. Meget godt valg.

Alkoholholdig

Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2021
Tyskland, Nahe

Beskrivelse fra leverandør: Nyansert preg av modent eple, sitrus og urter, hint av fersken, honning og mineraler, god lengde.

Bestillingsnummer: 416101
Pris: kr 159,90
En svært god standard-riesling som har en god balanse mellom sødme og syre. Nok sødme til å takle rettens hete og krydder, og syre til å balansere rettens saus. Veldig godt kjøp.

Vi ønsker deg trivelige matstunder!

Matglad hilsen
Trine og Kjell Petter 😊

Her kan du lese om hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

For mer Trine Dahlmo inspirasjon, følg oss gjerne på Facebook, Instagram og Youtube her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post