Søk

Souvasgryte m/vinforslag

Souvasgryte m/vinforslag

Souvas er saltet og røkt reinkjøtt som egner seg ypperlig til gryteretter. Kjøttet er i seg selv så smakrikt, så la den deilige samken skinne for seg selv, uten for mye ekstra krydder.

Kjøttet krever dessuten svært kort tilberedningstid, så denne gryten passer perfekt når du skal svinge ihop noe skikkelig godt på kort tid.

Tilbehøret vi har valgt her er fritert sellerirot og gulrot samt smørdampede aspargesbønner.

Du trenger:
2 pakker Souvas á 300 gram
4 charlottløk, eventuelt en stor gulløk
Smør
2,5 dl fløte (vanlig eller laktosefri)
3 dl creme fraîche (vanlig eller laktosefri)
Saften av ½ sitron
Pepper
1 flaske solsikkeolje
2 pakker frosne aspargesbønner
½ stor sellerirot og 2 store gulrøtter

Begynn med å fritere rotgrønnsakene.

Slik friterer du rotgrønnsakene
Varm opp solsikkeoljen i en kasserolle på nær maks temperatur.

Skrell grønnsakene og skiv dem i tynne skiver med en mandolin. Legg dem i en skål og friter porsjonsvis i solsikkeoljen til de er lyse brune.

Bruk en hullsleiv til å ta opp de ferdig friterte grønnsakene. Legg dem til tørk på kjøkkenpapir. Vent med å salte til du serverer, siden saltet gjør grønnsakene myke.

Slik lager du Souvasgryten
Bruk en vid kasserolle eller en stekepanne med høy kant, det gjør at sausen tykner raskere. Skrell og skjær løken i biter.

Stek løken på svak varme i smør til løken mykner. Stek kjøttet i flere omganger i annen stekepanne og hell over i smør/løken-røren etterhvert som porsjonene er ferdig stekt. Når alt kjøttet er stekt og blandet med løken, tilsettes fløte, creme fraîche og saften av ½ sitron.

Kok til sausen tykner, ca 10 minutter. Smak til med pepper. Du trenger ikke å tilsette salt, da kjøttet allerede er saltet.

Slik damper du aspargesbønnene
Smelt 50 gram smør i en kasserolle og vend aspargesbønnene i smøret til de er møre. Det tar 5-10 minutter.

Server gryten, de friterte rotgrønnsakene og de smørdampede aspargesbønnene.

Vinforslag: Kjell Petter anbefaler en av disse rødvinene til retten: Domaine d’Andézon 2014. (Sukkerinnhold er 2,4 gram. Pris kr 159,90 per 2018), eller La Vielle Ferme 2015. (Sukkerinnhold er 2,5 gram. Pris kr 124,90 per 2018).

Vi ønsker deg gode matstunder
… og god helse

Trine og Kjell Petter 🙂

Les her hvordan du med TD-metoden får et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer TD-metoden-inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post