Søk

Festmeny 3-retters med vin

3-retters festmeny med vin

Vær så god!

En spennende 3-retters festmeny som kan glede deg og dine gjester 🙂

Forrett og dessert kan gjerne lages dagen før eller tidlig på dagen. Det samme gjelder blåmuggostdressingen til hovedretten.

NB:
De ulike måltidene er for ulikt antall personer. Juster derfor mengden ut i fra antall gjester.

KOMMER

Champagne fra André Clouet. Pris ca. kr 345,-. Denne brukes også til forretten. 

FORRETT

Marinert laks med grønnsakschipsDenne forretten er en frisk og god start på et festmåltid.

Laksen er marinert i salt, noe som gjør at den får et snev av gravlaks-smak uten å være gravet. 

Du kan lage retten like før servering eller for eksempel dagen før og servere den kald. Fisken bør uansett ikke være for varm ved servering. Om chipsen lages dagen før kan du oppbevare den i kjøleskapet og varme den 1 minutt i mikroen like før servering. Da blir den faktisk enda mer sprø enn når den er nylaget.

Du trenge
2 porsjoner

2 stykker (totalt ca. 400 gram) fersk laks uten skinn
4 ss grovsalt
2 ss tørket dill
¼ rødløk
½ dl hvitvinseddik
ca. 400 gr sellerirot
ca. 200 gr gulrot
7 dl frityolje
2 dl lettrømme
2 ss sitronsaft (ferskpresset)
1 ½ ss revet pepperrot (tube)
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss olivenolje
4 ss hakket fersk dill
2 ts svart lodderogn

Slik gjør du
Legg lakseskivene på en tallerken og fordel salt og tørket dill på hver av lakseskivene. Klapp lett for å la det feste seg. Sett i kjøleskap i 1 ½ time.

Syltet rødløk
Mens du venter på at laksen marineres, kan du sylte rødløken. Skrell og skjær rødløk i tynne ringer. Bryt opp rundingene og legg dem i en liten skål. Hell hvitvinseddiken over og masser løken inn i eddiken. Sett i kjøleskap inntil servering.

Grønnsakschips
Skrell sellerirot og gulrot og skjær opp selleriroten i ca 3 cm kuber. Bruk en mandolin (for å skjøre grønnsakene i tynne skiver) og lag chipsflak av alt. Legg grønnsaksflakene i en bolle og hell kaldt vann over. La dem ligge i vannet i ca. en halv time for å trekke ut stivelse. Ta ut skivene og tørk dem godt med tørkerull.

Finn frem en kasserolle og hell i oljen. Sett temperaturen på moderat høy varme (eks 7 av 9). Legg alle grønnsaksflakene i den kalde oljen. Ved å tilsette dem til den kalde oljen, vil de varme seg opp sammen med oljen. Det gjør at vannet i grønnsakene trekkes sakte ut uten at oljen spruter.

Friter grønnsaksflakene til de er lyst gyldne. Det tar ca. 35-40 minutter, men følg godt med slik at de ikke blir overstekte. Når de har fått fin farge, tar du dem ut og lar dem tørke på tørkerull.

Pepperrotkrem
Hell 2 dl lettrømme i en skål. Tilsett revet pepperrot og sitronsaften. Pisk ingrediensene sammen med en gaffel til alt er blandet. Smak til med salt og pepper og sett skålen i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Forvarm stekeovn til 180 grader.

Ta ut laksen  og vask den godt under kaldt vann slik at alt saltet er borte. Bruk tørkepapir for å fjerne vann. Smør en ildfast form med olje og legg i laksen. Ovnsbak laksen i 12 minutter. Ta filetene ut og la de avkjøle seg noe før du gnir den inn med bittelitt olivenolje og deretter hakket fersk dill. 

Anrett på tallerken. Laks først og rødløk-ringer dandert på fileten. Legg chip ved siden av, og legg pepperrotkrem på laksen slik at det renner ned på den siden mot chipsen. Legg 1 ts svart lodderogn på toppen av pepperrotkremen. Litt Maldonsalt eller salt på chipsen smaker godt. Kvern gjerne litt svartpepper på toppen av det hele. Enjoy!

HOVEDRETT

Indrefilet av svin med blåmuggostdressing og frisk salat

Dette er en rett som gjør seg både sommerstid og vintertid. Det lyse lette kjøttet følges av sprøstekte sellerirotrøsti og en frisk sprø salat med søt frukt og bær. Dressingen bidrar med fylde og en deilig syrlig smak.

Retten kan gjerne inngå som hovedrett i en festmeny. Vinforslag følger med.

Du trenger:
2 porsjoner

500 gr indrefilet av svin
1 ss smør til steking
2 ss xtra virgin olivenolje til steking
3 dl cremé fraishe
Saft av ¾ sitron
1 ts salt
½ ts svart pepper
25 gr blåmuggost. Her har vi brukt blå castello
3 ss vann
¼ honningmelon
50 gr blåbær
50 gr ruccola
50 gr babyspinat
200 gr sellerirot
100 gram revet hvit ost
1 vårløk
1 egg
1 ts salt
1 ts kvernet svart pepper
2 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 grader.

Indrefileten
Trim indrefileten ved å skjære bort sener og overflødig fett. Kvern pepper og dryss salt på fileten. Varm opp smør og olivenolje i en stekepanne (vi blander dette for at smøret ikke skal svis for mye) og brun fileten i pannen til den er gylden på alle sider.

Legg fileten i en ildfast form og sett i steketermometer i den tykkeste delen. Settformn på rist midt i ovnen og stek til kjernetemperatur er 78 grader. Ta ut  formen og la fileten hvile i ca. 10 minutter.

Blåmuggostdressing
Hell cremé fraishen i en skål. Del sitronen i to og press saften fullstendig ut av den ene halvdelen, og delvis av den andre halvdelen. Rør sitronsaften og vannet i cremé fraishen. Smuldre opp blåmuggosten og vend den inn. Smak til med salt og pepper. Pisk godt med en gaffel til alt er blandet. Sett til avkjøling. 

Salaten
For to personer er det nok med ca. ¼ honningmelon som kappes i terninger. Legg ruccola og babyspinat i en bolle. Tilsett honningmelon-terningene og blåbærene. Bland lett.

Sellerirot røsti
Skrell selleriroten og grovrasp den med et rivjern. Ha i en bolle og tilsett ost, egg, salt, pepper og finhakket vårløk. Bland godt. Lag røstikaker i en slik størrelse at du får ca. 10 røstikaker av hele blandingen. Stek i smør og olje(blandet) på middels varme. Når du ser at osten begynner å smelte, kan du forsiktig vende dem. Stekes på begge sider til de er gyldne.

Server
Skjær opp svinefileten i diagonale skiver og legg på tallerkenen. Legg på to til tre røstikaker og dander den blandede salaten ved siden av. Dryss dressingen over salat ved hjelp av en spiseskje. Sett frem en skål med dressing slik at dere kan forsyne dere med mer underveis i måltidet.

Vinforslag
Chiraz fra Punt Road. Pris ca. kr 199,-


DESSERT

Hytteost-krem med coulis

Denne fyldige desserten har en deilig smak av både søtt og syrlig og passer godt som dessert til en fet-tallerken festmeny. En god kopp kaffe og/eller en cognac passer godt til.

Du trenger
5 porsjoner

2 dl kremfløte
Ca. 4 ss Finesse bakesukker
400 g cottage cheese 
60 g kremost naturell
5 dr vaniljeessens
250 g frosne bringebær
1/2 kaffekopp hele tyttebær
Fersk sitronmelisse

Slik gjør du
Pisk fløten til krem sammen med 1 ss bakesukker. Ha cottage cheese, kremost og vaniljeessens i en skål og bland det godt sammen. Vend det så inn i kremen. Dekk til bakebollen og sett den i til avkjøling i kjøleskapet.

Varm opp bringebærene i en kasserolle sammen med 2,5 ss bakesukker. La bærmassen så vidt koke opp. Legg en melsikt over en bakebolle og hell bærmassen over i melsikten. Bruk en stor skje/sleiv til å klemme bærmassen ned i melsikten slik at saften renner ned i bakebollen. Klem ut så mye saft du kan. Bærmassen som er igjen brukes ikke i denne retten. Ha den silte bærsaften (coulis) i en boks og avkjøl den i kjøleskapet-

Fyll en halv kopp med hele tinte tyttebær og vend inn 1 ts bakesukker.

Server hytteost-kremen med bringebærcoulis og tyttebær. Pynt med friske sitronmelisseblader.

Håper det smaker.

Vi ønsker deg trivelige matstunder
… og god helse!

Trine og Kjell Petter 🙂

Her kan du lese om hvordan du med Trine Dahlmo-metoden kan få et friskere og lettere liv med masse deilig mat.

Mer Trine Dahlmo inspirasjon, finner du på vår Facebook og Instagram her

Del på Facebook
Skriv ut siden
Send på e-post